Tipy, triky a nápady: Samokypriaca múka rýchlo a ľahko

V receptoch na niektoré koláče sa môžete stretnúť s pojmom samokypriaca múka (Self-Rising Flour). Používa sa najmä pri príprave čajového pečiva.

01.12.2021 11:00
pečenie, maslo, váha Foto:
Samokypriaca múka.
debata

Dá sa objednať cez eshopy, ale možno ju pripraviť aj doma. Šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave Katarína Lešková odporúča na 100 g hladkej múky dať 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a potom preosiať tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali. Potom sa používa rovnako ako kúpená samokypriaca múka.

Ako kupovať ryby

Ponuka rýb na našom trhu je širšia ako v minulosti a pribúda aj miest, kde si ich možno kúpiť. Na čo si dať pri kúpe pozor? Andrej Horváth, majiteľ Rybárstva Stupava a eshopu cerstveryby.sk odporúča kupovať sladkovodné ryby priamo tam, kde ich chovajú. Najlepšie je podľa neho dať si ich na mieste aj spracovať. Priamo v rybárstvach to vedia urobiť odborne a ryby nijako netrpia. Ak sa rozhodnete kúpiť živú rybu a spracovať ju doma, treba ju odniesť v sieťke, nie v igelitke. Igelitka znamená pre ryby zbytočný stres. Ak kupujete sladkovodnú či morskú rybu v obchode, treba dávať pozor na čerstvosť. „To znamená, že mäso musí byť pevné a pružné, koža lesklá, oči vystúpené a lesklé,“ vysvetľuje majiteľ rybárstva.

Pomeľte si mak

Mak patrí v stredoeurópskej sladkej kuchyni medzi obľúbené suroviny. Používa sa prakticky vždy mletý, aj keď slovo mletie nie je úplne presné. Mlynčeky na mak zrnká totiž nemelú, ale rozdrvia. Ak mlynček na mak nemáte, alternatívou nie je mlynček na kávu, ale mažiar. V ňom treba mak rozdrviť. Samozrejme pohodlnejšie je kúpiť už namletý mak, ale ak ho nameliete, respektíve rozdrvíte bezprostredne pred použitím, má oveľa silnejšiu arómu aj chuť.

pečeň, pečienka, vnútornosť Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Pečeň ako delikatesa

Nie je karí ako karí

Karí – týmto pojmom sa označuje zmes korenia, ktorú tvorí 5 až 50 prísad. V Indii sa však ako karí označuje dusené jedlo zo zeleniny, mäsa alebo rýb, pričom na každé sa používa špeciálna zmes korenia. Ak chcete použiť karí ako zmes korenia, tak by ste ho nemali pridávať do jedla priamo. Jeho aróma sa lepšie rozvinie, ak ho najprv dáte na chvíľu do trochy horúceho tuku. Ten by ale nemal byť príliš horúci, pretože zmes môže zhorknúť.

Citrón a avokádo

Avokádo na vzduchu na reznej strane rýchlo zhnedne, preto ho treba čo najrýchlejšie spracovať a zjesť. Ak to nie je možné, treba ho potrieť citrónovou alebo limetkovou šťavou. Tiež by sme z neho nemali vyberať kôstku, až tesne pred spracovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #avokádo #prášok do pečiva #karí #magazín Varecha #čerstvé ryby #tipy do kuchyne

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...