Konfitované kačacie stehno s opekanými slivkovými guľami a s kapustovým pyré
Na 4 porcie potrebujeme:
4 kačacie stehná, asi 1 l tuku (môže byť kačacia masť alebo olej), 2 varené zemiaky v šupke, 400 g hladkej múky, 4 slivky, 300 g kapusty, 1 cibuľa, soľ, olej podľa potreby
Postup:
1. Osolené kačacie stehná zalejeme tukom a konfitujeme ich tri hodiny zakryté v rúre pri teplote 130 stupňov. Pred podávaním ich vyberieme z tuku a dopečieme do chrumkava: Pečieme 20 minút pri 180 stupňoch.
2. Slivkové gule: očistené uvarené zemiaky pretlačíme, zmiešame s múkou a so soľou, vypracujeme zemiakové cesto. Rozvaľkáme ho na doske, nakrájame na rovnomerné časti a tie plníme slivkami rozdelenými na polovice. Urobíme gule, ktoré uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení ich opečieme dozlata na kačacej masti.
3. Kapustové pyré: Červenú kapustu podusíme na cibuli, pridáme bobkový list, nové korenie, cukor, soľ a ocot – podľa chuti. Hotovú kapustu dohladka rozmixujeme na pyré. Podávame s kačacinou a so slivkovými guľami.
Čítajte aj Orechy patria medzi potešenia jesenePečená paprika s bryndzou na hrianke
Na 4 porcie potrebujeme:
2 papriky, 2 strúčiky cesnaku, 125 g bryndze, soľ podľa chuti, 4 hrianky
Postup:
1. Papriku opečieme na oleji, pridáme roztlačený cesnak a posypeme rozdrobenou bryndzou.
2. Necháme ju trochu zapiecť.
3. Hrianky opečieme a na ne naukladáme paprikovo-bryndzovú zmes.
Recepty pripravili Dušan a Katarína Kováčovci, majitelia Lokál Bistra v Dudinciach.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vyprážané zemiaky plnené bryndzou a slaninou na Varecha.sk