Špeciality z Hontu: Ako ich varili naše babičky

Hont patrí medzi zatiaľ málo objavené, ale krásne kúty Slovenska. V našich receptoch sme vychádzali zo surovín, z ktorých sa tu varilo odjakživa. Jedlá sme pripravili tak, ako si ich pamätáme, že ich varili naše babičky.

02.12.2021 09:00
varecha, lokál Bistro Dudince, kačica, Foto: ,
Konfitované kačacie stehno s opekanými slivkovými guľami a s kapustovým pyré.
debata

Konfitované kačacie stehno s opekanými slivkovými guľami a s kapustovým pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

4 kačacie stehná, asi 1 l tuku (môže byť kačacia masť alebo olej), 2 varené zemiaky v šupke, 400 g hladkej múky, 4 slivky, 300 g kapusty, 1 cibuľa, soľ, olej podľa potreby

Postup:

1. Osolené kačacie stehná zalejeme tukom a konfitujeme ich tri hodiny zakryté v rúre pri teplote 130 stupňov. Pred podávaním ich vyberieme z tuku a dopečieme do chrumkava: Pečieme 20 minút pri 180 stupňoch.

2. Slivkové gule: očistené uvarené zemiaky pretlačíme, zmiešame s múkou a so soľou, vypracujeme zemiakové cesto. Rozvaľkáme ho na doske, nakrájame na rovnomerné časti a tie plníme slivkami rozdelenými na polovice. Urobíme gule, ktoré uvaríme vo vriacej vode. Po uvarení ich opečieme dozlata na kačacej masti.

3. Kapustové pyré: Červenú kapustu podusíme na cibuli, pridáme bobkový list, nové korenie, cukor, soľ a ocot – podľa chuti. Hotovú kapustu dohladka rozmixujeme na pyré. Podávame s kačacinou a so slivkovými guľami.

Varecha, Castel Mierovo, orechové koláče, Čítajte aj Orechy patria medzi potešenia jesene

Pečená paprika s bryndzou na hrianke

Na 4 porcie potrebujeme:

2 papriky, 2 strúčiky cesnaku, 125 g bryndze, soľ podľa chuti, 4 hrianky

Postup:

1. Papriku opečieme na oleji, pridáme roztlačený cesnak a posypeme rozdrobenou bryndzou.

2. Necháme ju trochu zapiecť.

3. Hrianky opečieme a na ne naukladáme paprikovo-bryndzovú zmes.

Recepty pripravili Dušan a Katarína Kováčovci, majitelia Lokál Bistra v Dudinciach.

Video
Vyskúšajte tento recept a doprajte si jedinečnú kombináciu výrazných chutí bryndze a brusníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #kapusta #Varecha.sk #kačacina #Malohont #magazín Varecha #pečená paprika #TV Varecha #slivkové gule

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...