Orechy patria medzi potešenia jesene

Nielen tie vlašské, ktoré sú u nás najrozšírenejšie. Sú ideálnou surovinou do koláčov a dezertov, či už ide o lieskové orechy, mandle, gaštany, dajú sa z nich robiť aj bezlepkové koláče.

24.11.2021 13:00
Varecha, Castel Mierovo, orechové koláče, Foto: ,
Gaštanový cheesecake.

Gaštanový cheesecake

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 260 g kakaových keksov, 100 g masla

Plnka: 500 g mascarpone, 250 ml kyslej smotany, 3 vajcia, 250 g gaštanového pyré, 150 g cukru, 2 bal. vanilkového cukru

Na ozdobenie: 100 g čokolády, 100 ml šľahačky, ovocie

Okrem toho: Tortová forma s priemerom 24 cm

Postup:

1. Korpus: Sušienky rozdrvíme, primiešame rozpustené maslo. Hmotou vystelieme dno aj boky tortovej formy. Dáme stuhnúť do chladničky.

2. Mascarpone, kyslú smotanu, cukor a gaštanové pyré vymiešame. Pridáme vajíčka, vymiešame a plnku nalejeme na stuhnutý korpus.

3. Koláč pečieme vo vodnej pare. Spodok tortovej formy zabalíme do alobalu. Do plechu na pečenie nalejeme vodu do výšky 2 cm a vložíme naplnenú formu. Pečieme 40 minút pri 160 °C. Cheesecake necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z formy a ozdobíme.

varecha, slivkový dezert, magazín varecha, Čítajte aj Skvelé jesenné dezerty: Z ovocia, ktoré dozrelo v našich záhradách

Orechová torta

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 6 vajec, 6 PL cukru, 6 PL mletých vlašských orechov, 4 PL múky, 1 prášok do pečiva

Krém: 500 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 5 PL práškového cukru, 1 PL vanilkovej pasty, 4 PL mletých orechov

Na ozdobu: mleté vlašské orechy, ovocie

Okrem toho: 2 tortové formy s priemerom 18 cm

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180°. Maslom vymažeme obe tortové formy. Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme na sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom. Primiešame vyšľahané bielka, pridáme múku, orechy a prášok do pečiva. Vylejeme do dvoch foriem a 20 minút pečieme.

2. Pripravíme krém. Mascarpone, cukor, šľahačku a vanilku s orechmi vyšľaháme. Korpusy rozdelíme na dve časti, potrieme krémom, aj vrch a boky torty.

3. Boky torty rovnomerne posypeme mletými orechmi. Vrch ozdobíme ovocím.

Recepty pripravila Anamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant.

V tomto videu nám talentovaný spevák a skladateľ Martin Harich pripraví svoj obľúbený koláč z mrkvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlašské orechy #Varecha.sk #TV Varecha #orechy #mandle #magazín Varecha #gaštany #cheesecake
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Dnes zabudnite na tučné potraviny, mohlo by vám prísť nevoľno.
Myslite na peniaze, ktoré zarábate, naučíte sa s...

+ Začnite jedávať pravidelnejšie, podarí sa vám tak zhodiť pár kilogramov.
Sústreďte sa na svoje vzdelanie, prácu...