Gaštanový cheesecake
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 260 g kakaových keksov, 100 g masla
Plnka: 500 g mascarpone, 250 ml kyslej smotany, 3 vajcia, 250 g gaštanového pyré, 150 g cukru, 2 bal. vanilkového cukru
Na ozdobenie: 100 g čokolády, 100 ml šľahačky, ovocie
Okrem toho: Tortová forma s priemerom 24 cm
Postup:
1. Korpus: Sušienky rozdrvíme, primiešame rozpustené maslo. Hmotou vystelieme dno aj boky tortovej formy. Dáme stuhnúť do chladničky.
2. Mascarpone, kyslú smotanu, cukor a gaštanové pyré vymiešame. Pridáme vajíčka, vymiešame a plnku nalejeme na stuhnutý korpus.
3. Koláč pečieme vo vodnej pare. Spodok tortovej formy zabalíme do alobalu. Do plechu na pečenie nalejeme vodu do výšky 2 cm a vložíme naplnenú formu. Pečieme 40 minút pri 160 °C. Cheesecake necháme vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z formy a ozdobíme.

Orechová torta
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 6 PL cukru, 6 PL mletých vlašských orechov, 4 PL múky, 1 prášok do pečiva
Krém: 500 g mascarpone, 250 ml šľahačky, 5 PL práškového cukru, 1 PL vanilkovej pasty, 4 PL mletých orechov
Na ozdobu: mleté vlašské orechy, ovocie
Okrem toho: 2 tortové formy s priemerom 18 cm
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180°. Maslom vymažeme obe tortové formy. Vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme na sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom. Primiešame vyšľahané bielka, pridáme múku, orechy a prášok do pečiva. Vylejeme do dvoch foriem a 20 minút pečieme.
2. Pripravíme krém. Mascarpone, cukor, šľahačku a vanilku s orechmi vyšľaháme. Korpusy rozdelíme na dve časti, potrieme krémom, aj vrch a boky torty.
3. Boky torty rovnomerne posypeme mletými orechmi. Vrch ozdobíme ovocím.
Recepty pripravila Anamária Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mrkvový koláč podľa Martina Haricha na Varecha.sk