Pivné štýly – IPA

V nápojových lístkoch pivární sa stretnete často s označením IPA, čo v skratke znamená India Pale Ale. Ide o silnejšie pivo s výraznou chmeľovou chuťou.

25.11.2021 13:00
pivo, ale, magazín varecha, Foto:
V súčasnosti je pivo IPA mimoriadne obľúbené na americkej pivnej scéne.
debata

India v skratke odkazuje na legendu, ako tento štýl vznikol. Či je pravdivá, je však viac ako otázne. Podľa legendy chceli v Británii potešiť svojím pivom vojakov, ktorí slúžili britskej korune v Indii. Aby zvládlo dlhú cestu loďou bez ujmy, uvarili pivo oveľa silnejšie ako klasické, s obsahom alkoholu až deväť percent. Vojaci si ho vraj mali riediť, čo sa, samozrejme, nestalo. Okrem toho doň pridali extra porciu chmeľu, lebo už vtedy sa vedelo, že chmeľ má antibakteriálne a konzervačné účinky. Tak sa vraj toto extra silné a extra chmeľové pivo dostalo do Indie bez ujmy na kvalite.

víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Čítajte aj Aká je správna teplota červeného vína?

Bližšie k pravde ale asi bude to, že pivný štýl, ktorý vznikol a bol pomenovaný už pred 200 rokmi v Británii (takže nejde o nijakú novinku) je výsledkom experimentovania nejakého pivovarníka, resp. pivovarníkov. Postupne si získal obľubu, lebo ľuďom silnejšie pivo s vyšším obsahom chmeľu zachutilo. Aj bez toho, že by prešlo polovicu sveta. V súčasnosti je pivo IPA mimoriadne obľúbené na americkej pivnej scéne, najmä medzi malými pivovarmi a ich priaznivcami. Prví môžu pri jeho varení dokazovať svoje majstrovstvo a pre druhých je to plné pivo s množstvom chuťových nuáns, kde si každý dokáže nájsť tú svoju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Chmel #magazín Varecha #IPA

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...