Toto tvrdenie totiž pochádza z minulosti, keď bolo v domoch chladnejšie. Ideálna teplota červeného vína, pri ktorej by sme ho mali servírovať, je medzi 15 až 18 stupňami. Nie približne 22, čo je teplota v súčasných izbách. V červenom víne, ktoré má nad 20 stupňov, už veľmi vystupuje do popredia alkohol. Naopak, ak je červené víno veľmi vychladené, jeho arómy a chute zostávajú potlačené.
Čítajte aj Čas vareného vína je tu! Pozor na chyby pri jeho prípraveNajmenej, 12 až 13 stupňov by mali mať ovocné vína. Mladé a ľahké červené vína by mali mať 14 až 16 stupňov. Červené vína určené na „bežné“ pitie 16 až 18 stupňov. Ťažké a silné červené vína môžu byť najteplejšie. Mali by sa servírovať s teplotou 18 až 19 stupňov. Ak sa stane, že je víno studené, a potrebujete jeho teplotu zvýšiť, treba fľašu alebo dekantačnú nádobu s vínom ponoriť do nádoby s teplou vodou. Teplotu vína možno odmerať špeciálnym teplomerom na víno, ktorý bežne dostať kúpiť.