Tipy, triky a nápady: Zdravé tuky v ceste

Obohatiť cesto na koláče zdravými tukmi nikdy nemôže byť na škodu. Tie sa nachádzajú najmä v rôznych typoch orechov.

16.11.2021 13:00
orechy Foto:
Namiesto piatich dielov múky použite len štyri, a piaty nahraďte mletými orechmi.
debata

Stačí dať namiesto piatich dielov múky len štyri, a piaty nahradiť mletými mandľami, vlašskými, lieskovými či kešu orechmi. Táto kombinácia je vhodná najmä pri trených cestách alebo mafinoch. Mleté orechy, a je jedno aký druh, robia cesto aromatickejším a šťavnatejším.

Koľko vydrží otvorené víno

Keď otvoríte doma fľašu vína a nevypijete ho, treba ho preliať do menšej fľaše. Ideálne cez lievik, ktorý siaha čo najbližšie k dnu fľaše. Tak zabránite, aby víno oxidovalo. Čím viac vzduchu je vo fľaši, tým rýchlejšie sa víno znehodnotí. Preto je dôležité fľašu dobre uzatvoriť. Veľmi kvalitné biele vína si udržia dobrú kvalitu po otvorení (pri správnom skladovaní) aj niekoľko týždňov. Vína nižšej kvality 2–3 dni. To isté platí aj o červených vínach na bežné pitie. Mladé červené vína s vyšším obsahom kyseliniek vydržia o niečo dlhšie.

Kocky ľadu trochu inak

Kocky ľadu v pohári nemusia slúžiť len na to, aby nápoj ochladili, ale môžu mať aj dekoratívnu funkciu. Stačí, keď pridáte do vody, ktorú idete zmraziť, bobuľové ovocie – maliny, ríbezle, čučoriedky. Veľmi pekne vyzerajú v kockách ľadu aj lístky mäty. Tiež kocky zo zmrazených ovocných štiav, tie ale po rozmrazení menia chuť nápoja.

zeleninová omáčka, čatní, paradajky Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Expresné šúpanie paradajok

Aby bola šľahačka tuhá

Vyšľahať správne šľahačku nie je nijaké umenie (okrem prípadov, keď sa jednoducho nevyšľahá, čo sa tiež stáva). Aj tu však existuje niekoľko trikov, ako to urobiť ešte lepšie. Aby sa šľahačka vyšľahala rýchlejšie a bola tuhšia, odporúča sa, aby bola dobre vychladená. Ale nielen to. Vychladená by mala byť aj nádoba a metličky, ktorými ju šľaháte. Preto sa odporúča dať ich pred použitím do chladničky alebo ešte lepšie do mrazničky. Na šľahanie je optimálna vyššia a užšia kovová alebo hliníková nádoba, pretože kov drží lepšie chlad.

Trojobal bez vajec

Vajcia v trojobale nie sú nevyhnutné, dajú sa v prípade potreby nahradiť. Jednou z možností je použiť namiesto nich posolený jogurt alebo kyslú smotanu, resp. zmiešať jedno alebo druhé s mliekom. Postupuje sa tak ako pri klasickom trojobale – najprv sa potravina obalí v hladkej múke, potom v mliečnej zmesi a nakoniec v strúhanke. Tú možno zmiešať s malým množstvom parmezánu. Ak trojobal dobre nedrží, treba obaľovanie v krátkom časovom odstupe urobiť ešte raz. Druhá možnosť je použiť namiesto vajec zmes z múky, vody a soli. Z nej urobiť kašičku, potravinu obaliť v múke, múčnej kaši a potom v strúhanke. A do tretice: ani vajcia, ani jogurt, ani múčna kašička, ale zmes horčice a oleja, ktorú dobre vymiešame. Opäť obaliť v múke, horčicovej zmesi a strúhanke. Táto zmes dá obalenému mäsu aj chuť navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #ľad #triky do kuchyne #Varecha.sk #šľahačka #zdravé tuky #tipy do kuchyne #trojobal

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...