Tipy, triky a nápady: Expresné šúpanie paradajok

Paradajky je vhodné do väčšiny jedál zbaviť šupy. Ako sme už písali, najlepšie to ide, keď ich na pár sekúnd ponoríte do vriacej vody, napichnete na vidličku a ošúpete.

10.11.2021 11:00
zeleninová omáčka, čatní, paradajky Foto:
Paradajky je vhodné do väčšiny jedál zbaviť šupy.
debata

Tí, ktorí chcú ušetriť čas, môžu vyskúšať expresné šúpanie paradajok – v mikrovlnnej rúre. Paradajky dáme do nádoby a zohrejeme v mikrovlnnej rúre pri 650 W 30 sekúnd. Šúpu sa síce ťažšie, ako keď ich vyberiete z vriacej vody, ale dá sa to a nemusíte čakať, až voda zovrie. Pri vyššom výkone rúry však hrozí, že paradajky prasknú, rozprsknú sa a rúru znečistia.

Ako na mravce

Mravce nie sú vítanými návštevníkmi v nijakej domácnosti. Ak sa objavia napríklad v kúpeľni či izbe, pomôže tzv. domček na mravce z drogérie. V kuchyni ale chemické prípravky používať nechceme. Čo teda s nimi? Najprv je potrebné zistiť, odkiaľ vedie ich trasa, resp. chodníček. Miesto odkiaľ vychádzajú, sa odporúča potrieť levanduľovým olejom. Ak je otvor trochu väčší, treba doň špľachnúť vriacu vodu s práškom do pečiva. Pomôcť by malo aj to, keď otvor zasypeme kávovou usadeninou, mletou škoricou alebo tam rozdrvíme listy z paradajok. Mravce možno aj utopiť: pred miesto, odkiaľ vychádzajú, dať plytkú misku či tanierik naplnený pivom, sirupom alebo medom. To majú mravce rady a von z misky sa už nedostanú.

Kreditka na čistenie sklokeramickej dosky

Sklokeramická doska sporáka môže po varení zostať znečistená, preto je potrebné ju po každom použití a vychladnutí utrieť vlhkou handrou namočenou v umývacom prostriedku. Ak fľaky nejdú jednoducho utrieť, pomôže pasta z vody a prášku do pečiva alebo prostriedku do umývačky riadu. Naniesť na dosku, nechať chvíľu pôsobiť a zotrieť. Na to, aby ste mali čistotou sa lesknúcu varnú dosku, pomôže aj citrónová šťava. Prihorené časti jedla možno bez poškrabania dosky odstrániť aj netradičným prostriedkom – starou kreditnou kartou. Potom dočistiť čistiacim prostriedkom na sklo.

tipy, triky, magazín varecha, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Chlieb bez múky a orieškov

Uskladnite správne potraviny

Väčšina potravín potrebuje na dlhšie uskladnenie chlad a tmu. Obzvlášť to platí pre oleje a tuky, marmelády, kompóty, čatní, nakladanú zeleninu a tiež potraviny s vysokým obsahom tuku. Medzi také patria orechy, mandle, mak, kokos, korenie karí, paprikový prášok. Tiež to platí pre údeniny, ako je šunka, slanina a klobásy. Ďalšie potraviny stačí skladovať pri izbovej teplote, ale tiež lepšie v tme: zemiaky, paradajky, cibuľu, cesnak, banány, jablká, hrušky a citrusové plody.

Vhodné prílohy k rybám

Spotreba rýb na Slovensku pomaly rastie, niekedy je však človek na pochybách, aká príloha je k nim najlepšia. Tu je niekoľko tipov: k pečeným sladkovodným rybám sú najlepšími prílohami pečené zemiaky, zemiaky s petržlenovou vňaťou, záhradná zelenina a široké cestoviny poliate maslom. K duseným alebo pošírovaným sladkovodným rybám je vhodnou prílohou koreňová zelenina. K pečeným morským rybám sú vhodné cestoviny s ľahkou paradajkovou omáčkou, špenát, zemiaky s rozmarínom a šaláty. K vyprážaným rybám sa hodí zemiakový šalát (majonézový alebo bez majonézy), varené zemiaky s maslom, krémový špenát, ale aj hrášok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príloha k jedlu #triky do kuchyne #paradajky #mravce #uskladnenie potravín #čerstvé ryby #tipy do kuchyne

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...