Plnené zemiaky mäsom a cibuľkou
Na 4 porcie potrebujeme:
4 väčšie zemiaky, 1 väčšia cibuľa, 1 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 100 g slaniny, 350 g mletého mäsa, 400 g krájaných paradajok v plechovke, 100 g paradajkového pretlaku, 1/2 ČL mletého čili, 100 ml vývaru, 100 g strúhaného syra, 1 zväzok jarnej cibuľky, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zemiaky vložíme do osolenej vody a varíme ich do mäkka. Očistíme a nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. Rozpálime panvicu s olejom, na ktorom orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme slaninu nakrájanú na kocky, mleté mäso a opečieme do hneda.
2. Do základu na omáčku pridáme paradajky, pretlak, vývar, čili a za stáleho miešania varíme asi 30 minút, než zmes zhustne. Zemiaky zvrchu narežeme, zľahka roztvoríme, lyžičkou vydlabeme vnútro (vnútro môžeme vmiešať do mäsovej zmesi, aby sme ho využili) a naplníme ich mäsovou zmesou.
3. Posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre pri teplote 200°C približne 5 minút. Pred podávaním posypeme vňaťou z jarnej cibuľky, pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme mikrobylinkami.
Vareškov tip: Vnútro zemiakov môžeme vmiešať do mäsovej zmesi, aby sme ho využili.
Čítajte aj Lahôdky od Domaše: Huby ako hlavné jedlo aj prílohaZemiaková polievka s hubami a slaninou
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g zemiakov, 1 cibuľa, 150 g slaniny, 120 g čerstvých húb (hliva, hnedé šampiňóny), cesnak, 400 ml zeleninového vývaru, 100 g masla, 150 ml smotany na šľahanie, drvená rasca, sušený zázvor, údená paprika, soľ, čierne korenie, 4 PL kyslej smotany
Postup:
1. Nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak orestujeme na polovici masla, pridáme nakrájané huby a slaninu. Z oboch si necháme po jednej štvrtinke, ktorú orestujeme na druhej polovici masla, osolíme, zaprášime údenou paprikou. Túto zmes neskôr použijeme ako dekoráciu a chrumkavú zložku polievky.
2. Do cibuľového základu pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Nemusia byť očistené, iba dôkladne umyté. Dochutíme rascou, zázvorom, soľou a korením. Všetko spolu dôkladne orestujeme a zalejeme vývarom. Varíme, pokiaľ sa zemiaky neuvaria.
3. Polievku prelejeme do mixéra, dôkladne rozmixujeme. Počas mixovania do nej pridávame smotanu na šľahanie. Servírujeme s lyžicou restovaných húb so slaninou a s lyžicou kyslej smotany.
Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč.