Zemiaková párty. Z jedla chudobných súčasť modernej gastronómie

Zemiaky patria do slovenskej kuchyne azda odjakživa. Dalo by sa povedať, že sú národnou surovinou, veď políčka so zemiakmi patrili vždy ku koloritu krajiny. Voľakedy jedlo chudobných, dnes neoddeliteľná súčasť modernej gastronómie. Dajú sa pripraviť na slano aj sladko, ako polievka, predjedlo, hlavné jedlo, šalát aj dezert.

11.11.2021 15:00
varecha, zemiaky, magazin varecha, Foto:
Dalo by sa povedať, že sú národnou surovinou,
debata

Plnené zemiaky mäsom a cibuľkou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 väčšie zemiaky, 1 väčšia cibuľa, 1 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 100 g slaniny, 350 g mletého mäsa, 400 g krájaných paradajok v plechovke, 100 g paradajkového pretlaku, 1/2 ČL mletého čili, 100 ml vývaru, 100 g strúhaného syra, 1 zväzok jarnej cibuľky, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky vložíme do osolenej vody a varíme ich do mäkka. Očistíme a nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. Rozpálime panvicu s olejom, na ktorom orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme slaninu nakrájanú na kocky, mleté mäso a opečieme do hneda.

2. Do základu na omáčku pridáme paradajky, pretlak, vývar, čili a za stáleho miešania varíme asi 30 minút, než zmes zhustne. Zemiaky zvrchu narežeme, zľahka roztvoríme, lyžičkou vydlabeme vnútro (vnútro môžeme vmiešať do mäsovej zmesi, aby sme ho využili) a naplníme ich mäsovou zmesou.

3. Posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre pri teplote 200°C približne 5 minút. Pred podávaním posypeme vňaťou z jarnej cibuľky, pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme mikrobylinkami.

Vareškov tip: Vnútro zemiakov môžeme vmiešať do mäsovej zmesi, aby sme ho využili.

varecha, Zelená lagúna, Domaša, Čítajte aj Lahôdky od Domaše: Huby ako hlavné jedlo aj príloha

Zemiaková polievka s hubami a slaninou

Na 4 porcie potrebujeme:

500 g zemiakov, 1 cibuľa, 150 g slaniny, 120 g čerstvých húb (hliva, hnedé šampiňóny), cesnak, 400 ml zeleninového vývaru, 100 g masla, 150 ml smotany na šľahanie, drvená rasca, sušený zázvor, údená paprika, soľ, čierne korenie, 4 PL kyslej smotany

Postup:

1. Nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak orestujeme na polovici masla, pridáme nakrájané huby a slaninu. Z oboch si necháme po jednej štvrtinke, ktorú orestujeme na druhej polovici masla, osolíme, zaprášime údenou paprikou. Túto zmes neskôr použijeme ako dekoráciu a chrumkavú zložku polievky.

2. Do cibuľového základu pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Nemusia byť očistené, iba dôkladne umyté. Dochutíme rascou, zázvorom, soľou a korením. Všetko spolu dôkladne orestujeme a zalejeme vývarom. Varíme, pokiaľ sa zemiaky neuvaria.

3. Polievku prelejeme do mixéra, dôkladne rozmixujeme. Počas mixovania do nej pridávame smotanu na šľahanie. Servírujeme s lyžicou restovaných húb so slaninou a s lyžicou kyslej smotany.

Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #Varecha.sk #magazín Varecha #TV Varecha #zemiaková polievka #plnené zemiaky

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...