Lahôdky od Domaše: Huby ako hlavné jedlo aj príloha

Domaša je obklopená lesmi, a preto je nastupujúca jeseň obdobím, keď v kuchyni začíname využívať to, čo v nich rastie, najmä huby. Pripravili sme z nich našu tradičnú polievku, krupoto, sú vhodné aj ako príloha k mäsu či plnené. A aby to nebolo len o hubách, pridali sme recept na jesennú paštétu a náš špeciálny rez.

30.10.2021 06:00
varecha, Zelená lagúna, Domaša, Foto: ,
Hubová mačanka s bylinkovým olejom.
debata

Hubová mačanka s bylinkovým olejom

Na 5 porcií potrebujeme:

200 g sušených húb, 500 ml mlieka, 500 ml smotany na varenie, 1 l juchy (šťavy z kyslej kapusty), 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 100 g masla, 100 g hladkej múky, olivový olej podľa chuti, zmes byliniek

Postup:

1. Huby najskôr umyjeme, prepláchneme a dáme variť. Cibuľu a cesnak orestujeme. Pridáme múku a maslo. Postupne prilievame mlieko a smotanu a miešame, až začne vrieť. Do ďalšieho hrnca dáme zovrieť juchu. Keď začne vrieť, pridáme ju k mlieku. Potom huby pridáme do vzniknutej zmesi.

2. Bylinkový olej: rôzne bylinky vložíme do nádoby, prilejeme olivový olej a rozmixujeme.

3. Hubovú mačanku servírujeme v hlbokom tanieri, dozdobíme bylinkovým olejom a krutónmi.

varecha, Nestville, Taverna, restaurant, varecha, Čítajte aj Hriešne dobré menu - aj s pivom, whisky a čokoládou

Mascarpone krém s lesným ovocím a medovými plátmi

Na 4 porcie potrebujeme:

100 g lesného ovocia, 200 ml červeného vína, 100 g lesného medu, 1 celá škorica, 100 g mascarpone, 250 ml smotany na šľahanie, 150 g kryštálového cukru, 50 g práškového cukru, 3 bielky, 10 g sódy bikarbóny, 15 čučoriedok a mäta na ozdobu

Postup:

1. Zo smotany, z mascarpone a časti lesného medu vyšľaháme krém. Lesnú zmes s červeným vínom necháme zovrieť, pridáme trochu lesného medu a rozmixujeme na pyré. Necháme vychladiť.

2. Medové pláty: Roztopíme cukor na karamel, pridáme trošku lesného medu a zasypeme sódou bikarbónou. Vznikne bohatá pena, ktorú vylejeme do pekáča a vyhladíme tak, aby vznikla tenšia vrstva. Necháme vychladiť a odložíme do chladničky. Takto vychladený medový plát rozlámeme na menšie kusy.

3. Pripravené poháre začneme plniť vrstvami plátov, krémom a pyré. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Zo vzniknutej zmesi navrch pohára tvarujeme malé pyšteky, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou. Dozdobíme čučoriedkami a mätou.

Recepty pripravil Patrik Majerník, zastupujúci šéfkuchár, hotel Zelená Lagúna, Domaša.

Video
Ako jednoducho pripraviť jelenie mäso tak, aby vynikla jeho chuť sa dozviete v tomto videu s Jozefom Makom a Martinou Hustinovou zo Slovenskej poľovníckej komory.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie stehno na hríboch na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #Varecha.sk #Domaša #mascarpone #magazín Varecha #východoslovenské špeciality

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...