Hubová mačanka s bylinkovým olejom
Na 5 porcií potrebujeme:
200 g sušených húb, 500 ml mlieka, 500 ml smotany na varenie, 1 l juchy (šťavy z kyslej kapusty), 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 100 g masla, 100 g hladkej múky, olivový olej podľa chuti, zmes byliniek
Postup:
1. Huby najskôr umyjeme, prepláchneme a dáme variť. Cibuľu a cesnak orestujeme. Pridáme múku a maslo. Postupne prilievame mlieko a smotanu a miešame, až začne vrieť. Do ďalšieho hrnca dáme zovrieť juchu. Keď začne vrieť, pridáme ju k mlieku. Potom huby pridáme do vzniknutej zmesi.
2. Bylinkový olej: rôzne bylinky vložíme do nádoby, prilejeme olivový olej a rozmixujeme.
3. Hubovú mačanku servírujeme v hlbokom tanieri, dozdobíme bylinkovým olejom a krutónmi.
Čítajte aj Hriešne dobré menu - aj s pivom, whisky a čokoládouMascarpone krém s lesným ovocím a medovými plátmi
Na 4 porcie potrebujeme:
100 g lesného ovocia, 200 ml červeného vína, 100 g lesného medu, 1 celá škorica, 100 g mascarpone, 250 ml smotany na šľahanie, 150 g kryštálového cukru, 50 g práškového cukru, 3 bielky, 10 g sódy bikarbóny, 15 čučoriedok a mäta na ozdobu
Postup:
1. Zo smotany, z mascarpone a časti lesného medu vyšľaháme krém. Lesnú zmes s červeným vínom necháme zovrieť, pridáme trochu lesného medu a rozmixujeme na pyré. Necháme vychladiť.
2. Medové pláty: Roztopíme cukor na karamel, pridáme trošku lesného medu a zasypeme sódou bikarbónou. Vznikne bohatá pena, ktorú vylejeme do pekáča a vyhladíme tak, aby vznikla tenšia vrstva. Necháme vychladiť a odložíme do chladničky. Takto vychladený medový plát rozlámeme na menšie kusy.
3. Pripravené poháre začneme plniť vrstvami plátov, krémom a pyré. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Zo vzniknutej zmesi navrch pohára tvarujeme malé pyšteky, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou. Dozdobíme čučoriedkami a mätou.
Recepty pripravil Patrik Majerník, zastupujúci šéfkuchár, hotel Zelená Lagúna, Domaša.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie stehno na hríboch na Varecha.sk