Tipy, triky a nápady: Čistenie rúry bez chémie

V minulom čísle sme písali o čistení mikrovlnnej rúry, niektoré postupy sa dajú použiť aj pri čistení klasickej rúry. Napríklad čistenie parou.

01.10.2021 13:00
tipy triky, varecha, čistenie, rúra, Foto:
Čistenie rúry.
debata

Do ohňovzdornej nádoby napustíme vodu, pridáme citrónovú šťavu a necháme zohriať na 100 stupňov. Vodu necháme vypariť a potom dno aj steny poutierame. Na čistenie dna bez chemikálií existujú dva spôsoby – na vlhkú handričku nasypeme prášok do pečiva a položíme na znečistené miesto. Rúru zapneme na 50 stupňov a handričku tam necháme, až nečistota povolí. Ak vyschne, postriekame ju vodou. Druhý spôsob je posypať znečistené miesto centimetrovou vrstvou soli a nechať hodinu pôsobiť pri 100 stupňoch. Potom utrieť vlhkou handrou. Všetky postupy sa dajú použiť aj na pripálené miesta na plechu a možno ich opakovať.

Bylinky ako ozdoba

Ak chcete, aby jedlo, ktoré pripravíte, bolo pastvou nielen pre chuťové, ale aj zrakové bunky, ozdobte ho bylinkami. Najlepšie sa na to hodia lístky petržlenovej vňate alebo bazalky, prípadne prekrížené byľky pažítky. Ešte lepší efekt dosiahnete, ak petržlenovú vňať alebo bazalku opražíte v horúcom oleji. Len treba byť opatrný: tieto bylinky majú vysoký obsah vody, takže pri ponorení do oleja môžu prskať.

pečenie, maslo, váha Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako nahradiť v ceste maslo

Rýchlejšie pečenie hydiny

Veľkú hydinu, ako sú väčšie kurčatá, kačice, husi, nehovoriac o morkách, je ideálne piecť niekoľko hodín pri nízkej teplote. Optimálne cez noc. Ak však túto možnosť nemáte a potrebujete pečenie urýchliť, existuje jeden trik. Pred pečením prepichnite hydinu v najhrubších miestach (prsia a stehná) kovovými ihlicami. Tie privedú teplo do stredu pečeného mäsa a bude rýchlejšie hotové.

Ako použiť fenikel

Fenikel poznáme v podobe semienok, ale čoraz väčšiu obľubu si získavajú aj buľvy. Majú výraznú korenistú chuť a vôňu. Môžeme ich použiť do šalátov, ale aj tepelne upraviť. Sú citlivé na tlak, na otlačených miestach ľahko zhnednú. Keď sa rozhodnete fenikel v kuchyni použiť, treba ho najprv pozdĺžne prekrojiť na polovicu a potom krájať „cez vlákna“, teda cez kratšiu stranu. Ak by ste ho nakrájali pozdĺžne, bol by vláknitý a tvrdý.

Zázvor nestrúhajte, krájajte

Zázvor patrí k základným ingredienciám ázijských kuchýň a aj tomu najobyčajnejšiemu jedlu dodá šmrnc. Stačí ho opražiť spolu s cesnakom na troche oleja. Pred tepelnou úpravou sa ho neodporúča strúhať, ale nadrobno nakrájať. Inak by mohol zhorknúť. Zázvor je vhodné pridávať do tučných jedál, pretože podporuje trávenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #čistenie #zázvor #bylinky #triky do kuchyne #fenikel #Varecha.sk #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....