Tuky, ktoré majú neutrálnu chuť, ako napríklad repkový olej, sú vhodnou náhradou masla v trených a kysnutých cestách. Namiesto 100 g masla je potrebné použiť asi 80 g repkového alebo kokosového oleja. Niektoré zdroje odporúčajú namiesto masla použiť napríklad rozmixované banány, jablká, či slivky s polievkovou lyžicou oleja, ale tieto náhrady menia konzistenciu cesta. V trenom ceste sa takto dá nahradiť asi tretina z celkového množstva, zvyšok musí byť maslo.
Užitočné zvyšky zeleniny
Pri čistení zeleniny vzniká dosť odpadu, ktorý bežne končil alebo končí v koši. Nemusí to ale tak byť. Z niektorých častí sa dajú urobiť smoothies, omáčky na cestoviny alebo krémové polievky – napríklad z hlúbov brokolice či karfiolu. Ani zelené časti rastlín nemusia končiť v koši: z mrkvovej vňate sa dá urobiť pesto, listy z reďkoviek alebo šupy zo zemiakov sa dajú upiecť v rúre a sú z nich zdravé čipsy. Z prezretej zeleniny možno urobiť čatní a marmelády.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Nie je sladidlo ako sladidloČistá mikrovlnná rúra
Aby sme zabránili znečisteniu mikrovlnnej rúry, je vhodné prikryť potraviny, ktoré v nej zohrievame, fóliou. Ak to nerobíme a niečo z taniera vyprskne, najlepšie je to hneď odstrániť. Po tom, ako nečistoty zaschnú, naplníme misku s vodou, čistiacim prostriedkom a šťavou z citróna, prípadne pridáme ocot. Necháme niekoľko minút zohrievať pri najvyššom výkone. Potom počkáme 30 minút a povrch utrieme vlhkou utierkou. Aby sme nečistoty odstránili odvšadiaľ, môžeme využiť silu vodnej pary.
Aby sa morka nevysušila
Morku alebo hus sa neodporúča pre ich veľkosť piecť v celku, ale pri niektorých receptoch to je potrebné. Aby sa pri dlhom pečení nevysušili, existuje zaujímavý trik: treba ich zakryť utierkou namočenou v bielom víne a podliať vodou. Počas pečenia utierku pravidelne polievať vínom alebo hydinovým vývarom, aby zostala vlhká. Pol hodiny pred skončením pečenia ju treba odstrániť, koža tak bude pekne chrumkavá.
Nezrelé avokádo
Je avokádo, ktoré ste kúpili tvrdé a potrebujete jeho zrenie urýchliť? Jedným zo spôsobov, ktorý je dosť známy, je zabaliť ho do novinového papiera a postaviť na teplé miesto. Ak chcete jeho zmäknutie ešte viac urýchliť, treba ho rozkrojiť, nahrubo potrieť maslom alebo majonézou a niekoľko hodín nechať pôsobiť.