Jesenné dobroty: Z darov záhrady aj z darov mora

V septembri môžeme v kuchyni využiť zeleninu a ovocie z vlastnej záhrady alebo aspoň dopestované v našom zemepisnom pásme. Sú čerstvé, optimálne dozreté, lebo neputovali na pulty cez polovicu sveta. September je tiež mesiacom, keď si môžeme na tanieri pripomenúť dovolenku pri mori. Napríklad tak, že si ugrilujeme nielen niečo z darov záhrady, ale aj z darov mora.

26.09.2021 06:00
varecha, hotel elizabeth trencin, cheesecake, Foto:
Čučoriedkový cheesecake.
debata

Čučoriedkový cheesecake

Na 12 porcií potrebujeme:

200 g maslových sušienok, 20 g škoricového cukru, 125 g masla, 500 g čučoriedok, 100 g kryštálového cukru, 30 g vanilkového cukru, 250 g mascarpone, 250 ml 33 % smotany, 10 g plátkovej želatíny

Postup:

1. Sušienky rozdrvíme v mixéri, pridáme škoricový cukor, maslo a dobre utlačíme do tortovej alebo inej formy. My sme zvolili silikónové polgule, preto sme zo zmesi urobili kolieska – dali sme ju do formičiek s priemerom polgulí. Necháme dobre vychladiť.

2. Čučoriedky krátko povaríme s cukrom a rozmixujeme. Zmes prepasírujeme, aby sme odstránili šupky. Keď sú čučoriedky ešte teplé, pridáme do nich želatínu, ktorú sme nechali napučať v studenej vode asi 5 minút. Ak by sa želatína nerozpustila, zmes krátko zahrejeme.

3. Šľahačku vyšľaháme a pridáme mascarpone. Postupne pridávame čučoriedkovú zmes a všetko spolu dôkladne prešľaháme, aby sa chute spojili. Ak sme zvolili tortovú formu, môžeme navrstviť zmes na pripravený sušienkový korpus. Ak zvolíme silikónové formy, najskôr do nich nalejeme zmes a potom na ňu položíme sušienkové kolieska. Všetko necháme stuhnúť do nasledujúceho dňa.

Vareškov tip: Šľahačkovo-čučoriedkovú zmes odporúčame ešte raz prepasírovať cez jemné sitko.

Hotel Pod Lipou, malokarpatska kuchyňa, varecha, Čítajte aj Chuťovky z Malých Karpát: Suroviny, ktoré necestovali cez pol sveta

Grilované kalmáre na cesnaku s hráškovou tarhoňou a s macerovanou reďkvičkou

Na 3 porcie potrebujeme:

500 g kalmárov, 50 ml olivového oleja, 20 g cesnaku, 1 citrón, 200 g tarhone, 250 g mrazeného hrášku, 50 g masla, 50 g parmezánu, 1 viazanička červenej reďkovky, 100 g cukru, 100 ml balzamikového octu

Postup:

1. Tarhoňu uvaríme v osolenej vode do polomäkka (asi 13 minút). Prepláchneme studenou vodou. Hrášok uvaríme a vymixujeme na jemné pyré. Pyré prepasírujeme, aby sme odstránili šupy. Na panvici zmiešame tarhoňu s pripraveným pyré a pomaly zahrievame. Dochutíme soľou, korením, parmezánom a zjemníme maslom.

2. Kalmáre vyčistíme, hlavy necháme vcelku a telo pokrájame na 1 cm hrubé prúžky. Necháme dobre osušiť, aby sa na panvici nelepili. Panvicu rozpálime, dáme do nej olivový olej a kalmáre prudko restujeme dozlatista. Potom odložíme zo sporáka, pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

3. Reďkovky nakrájame na polovice. Balzamikový ocot a cukor dáme variť do hrnčeka. Zredukujeme na polovicu a keď začne hustnúť, odložíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí dochutíme soľou a korením. V tejto zmesi macerujeme reďkovky 12 hodín. Hotové jedlo ozdobíme čerstvým hráškom a hráškovými klíčkami.

Recepty pripravil Lukáš Kováčik, šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #grilovanie #morské plody #Varecha.sk #lokálne poraviny #jesenné jedlá #TV Varecha

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...