Čučoriedkový cheesecake
Na 12 porcií potrebujeme:
200 g maslových sušienok, 20 g škoricového cukru, 125 g masla, 500 g čučoriedok, 100 g kryštálového cukru, 30 g vanilkového cukru, 250 g mascarpone, 250 ml 33 % smotany, 10 g plátkovej želatíny
Postup:
1. Sušienky rozdrvíme v mixéri, pridáme škoricový cukor, maslo a dobre utlačíme do tortovej alebo inej formy. My sme zvolili silikónové polgule, preto sme zo zmesi urobili kolieska – dali sme ju do formičiek s priemerom polgulí. Necháme dobre vychladiť.
2. Čučoriedky krátko povaríme s cukrom a rozmixujeme. Zmes prepasírujeme, aby sme odstránili šupky. Keď sú čučoriedky ešte teplé, pridáme do nich želatínu, ktorú sme nechali napučať v studenej vode asi 5 minút. Ak by sa želatína nerozpustila, zmes krátko zahrejeme.
3. Šľahačku vyšľaháme a pridáme mascarpone. Postupne pridávame čučoriedkovú zmes a všetko spolu dôkladne prešľaháme, aby sa chute spojili. Ak sme zvolili tortovú formu, môžeme navrstviť zmes na pripravený sušienkový korpus. Ak zvolíme silikónové formy, najskôr do nich nalejeme zmes a potom na ňu položíme sušienkové kolieska. Všetko necháme stuhnúť do nasledujúceho dňa.
Vareškov tip: Šľahačkovo-čučoriedkovú zmes odporúčame ešte raz prepasírovať cez jemné sitko.
Čítajte aj Chuťovky z Malých Karpát: Suroviny, ktoré necestovali cez pol svetaGrilované kalmáre na cesnaku s hráškovou tarhoňou a s macerovanou reďkvičkou
Na 3 porcie potrebujeme:
500 g kalmárov, 50 ml olivového oleja, 20 g cesnaku, 1 citrón, 200 g tarhone, 250 g mrazeného hrášku, 50 g masla, 50 g parmezánu, 1 viazanička červenej reďkovky, 100 g cukru, 100 ml balzamikového octu
Postup:
1. Tarhoňu uvaríme v osolenej vode do polomäkka (asi 13 minút). Prepláchneme studenou vodou. Hrášok uvaríme a vymixujeme na jemné pyré. Pyré prepasírujeme, aby sme odstránili šupy. Na panvici zmiešame tarhoňu s pripraveným pyré a pomaly zahrievame. Dochutíme soľou, korením, parmezánom a zjemníme maslom.
2. Kalmáre vyčistíme, hlavy necháme vcelku a telo pokrájame na 1 cm hrubé prúžky. Necháme dobre osušiť, aby sa na panvici nelepili. Panvicu rozpálime, dáme do nej olivový olej a kalmáre prudko restujeme dozlatista. Potom odložíme zo sporáka, pridáme prelisovaný cesnak, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
3. Reďkovky nakrájame na polovice. Balzamikový ocot a cukor dáme variť do hrnčeka. Zredukujeme na polovicu a keď začne hustnúť, odložíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí dochutíme soľou a korením. V tejto zmesi macerujeme reďkovky 12 hodín. Hotové jedlo ozdobíme čerstvým hráškom a hráškovými klíčkami.
Recepty pripravil Lukáš Kováčik, šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilovaný losos s bylinkovým maslom na Varecha.sk