Tatarák z hovädzej roštenky s kaparovou majonézou
Na 4 porcie potrebujeme:
320 g hovädzej roštenky, 40 g šalotky, 40 g kečupu, 40 g dijonskej horčice, 5 ml worcesterskej omáčky, 10 g soli, 4 g čierneho korenia, 4 g mletej rasce, 20 ml extra panenského olivového oleja, 20 g kapár, 10 g hľuzovky, bylinky a jedlé kvety na ozdobenie, 400 g toastového chleba, 100 ml repkového oleja, 20 g cesnaku
Kaparová majonéza: 120 g majonézy, 15 g cesnaku, 10 g soli, 4 g bieleho korenia, 5 ml worcesterskej omáčky, 20 g kapár, 20 g kryštálového cukru
Postup:
1. Pripravíme majonézu: majonézu, cesnak, kapary a worcesterskú omáčku rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, bielym korením a kryštálovým cukrom.
2. Roštenku očistíme, zbavíme blán, tuku a pomelieme alebo naškrabeme. Primiešame všetky prísady – nadrobno nakrájanú šalotku, kečup, horčicu, omáčku, soľ, korenie, kapary a olivový olej. Dôkladne premiešame.
3. Servírujeme s kaparovou majonézou, ozdobené bylinkami, môžeme (ale nemusíme) nastrúhať aj hľuzovku. K tataráku podávame hrianky opekané nasucho alebo na tuku a cesnak.

Krém z kukurice a mandľového mlieka
Na 4 porcie potrebujeme:
400 g kukurice, 250 ml vody, 200 ml mandľového mlieka, 200 g zemiakov, 120 g cibule, 40 ml extra panenského olivového oleja, 15 g cesnaku, soľ, 5 g bieleho korenia, 1 g muškátového orieška, 10 g čerstvej čili papričky, 10 g koriandrovej vňate, 40 g jarnej cibuľky, 5 g čierneho sezamu
Postup:
1. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme očistené nakrájané zemiaky, kukuricu a prilejeme vodu. Varíme hodinu a potom pridáme mandľové mlieko.
2. Všetko dôkladne rozmixujeme a kto chce, môže aj prepasírovať. Dochutíme koreninami.
3. Servírujeme s napeneným mandľovým mliekom, posypané nakrájanou čili papričkou, koriandrovou vňaťou, jarnou cibuľkou a čiernym sezamom.
Recepty pripravil Marcel Bugaj, šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre-Harmónii.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pikantný cícerový „tataráčik“ na Varecha.sk