Chuťovky z Malých Karpát: Suroviny, ktoré necestovali cez pol sveta

Variť z lokálnych surovín nie je len módny trend. Je to dôležité pre prostredie, v ktorom žijeme, pre lokálnych dodávateľov a, samozrejme, pre koncového spotrebiteľa, nášho hosťa. Ten dostane na stôl jedlo, pripravené z čerstvých surovín. Nie tých, ktoré precestovali polovicu zemegule. Aj keď občas použijeme napríklad exotické ovocie, je to skôr výnimka, nie pravidlo.

15.09.2021 06:00
Hotel Pod Lipou, malokarpatska kuchyňa, varecha, Foto:
Tatarák z hovädzej roštenky s kaparovou majonézou.

Tatarák z hovädzej roštenky s kaparovou majonézou

Na 4 porcie potrebujeme:

320 g hovädzej roštenky, 40 g šalotky, 40 g kečupu, 40 g dijonskej horčice, 5 ml worcesterskej omáčky, 10 g soli, 4 g čierneho korenia, 4 g mletej rasce, 20 ml extra panenského olivového oleja, 20 g kapár, 10 g hľuzovky, bylinky a jedlé kvety na ozdobenie, 400 g toastového chleba, 100 ml repkového oleja, 20 g cesnaku

Kaparová majonéza: 120 g majonézy, 15 g cesnaku, 10 g soli, 4 g bieleho korenia, 5 ml worcesterskej omáčky, 20 g kapár, 20 g kryštálového cukru

Postup:

1. Pripravíme majonézu: majonézu, cesnak, kapary a worcesterskú omáčku rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, bielym korením a kryštálovým cukrom.

2. Roštenku očistíme, zbavíme blán, tuku a pomelieme alebo naškrabeme. Primiešame všetky prísady – nadrobno nakrájanú šalotku, kečup, horčicu, omáčku, soľ, korenie, kapary a olivový olej. Dôkladne premiešame.

3. Servírujeme s kaparovou majonézou, ozdobené bylinkami, môžeme (ale nemusíme) nastrúhať aj hľuzovku. K tataráku podávame hrianky opekané nasucho alebo na tuku a cesnak.

Varecha, piknik, Zochova chata, Modra, magazín varecha, Čítajte aj Báječný piknik: Jedlá, ktoré transport do prírody prežijú bez ujmy

Krém z kukurice a mandľového mlieka

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g kukurice, 250 ml vody, 200 ml mandľového mlieka, 200 g zemiakov, 120 g cibule, 40 ml extra panenského olivového oleja, 15 g cesnaku, soľ, 5 g bieleho korenia, 1 g muškátového orieška, 10 g čerstvej čili papričky, 10 g koriandrovej vňate, 40 g jarnej cibuľky, 5 g čierneho sezamu

Postup:

1. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, pridáme očistené nakrájané zemiaky, kukuricu a prilejeme vodu. Varíme hodinu a potom pridáme mandľové mlieko.

2. Všetko dôkladne rozmixujeme a kto chce, môže aj prepasírovať. Dochutíme koreninami.

3. Servírujeme s napeneným mandľovým mliekom, posypané nakrájanou čili papričkou, koriandrovou vňaťou, jarnou cibuľkou a čiernym sezamom.

Recepty pripravil Marcel Bugaj, šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre-Harmónii.

Máte radi tatarák? A už ste skúšali aj bezmäsitý? Rozhodne si urobte tento cícerový. Patrí medzi zdravé a výživné varianty tohto úžasného jedla.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #TV Varecha #tatarák #mandľové mlieko #magazín Varecha #lokálne poraviny #kukurica #kapary #hovädzia roštenka

+ Vaše zdravie dnes dostane nový nádych, máte sa načo tešiť.
Naučíte sa obhájiť samého seba a stáť si za svojim....

+ Zabudnite na stres, musíte sa konečne vedieť odreagovať.
Oceňte rady starších kolegov, odovzdávajú vám len to...