Keď sa brokolica objaví na tanieri detí, radosťou nejasajú. Skôr naopak, z ich úst okamžite počuť: „Fuj, to nechcem“.
Dospelým však táto zelenina nevadí a radi si na nej pochutnajú. Prečo je to tak? Túto otázku sa snažil vyriešiť tím vedcov a štúdiu s výsledkami zverejnili v magazíne „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.
Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?Pre štúdiu sa vedci z austrálskej agentúry Csiro zamerali na deti vo veku 6 až 8 rokov a ich rodičov – zapojili do nej 98 rodín s deťmi práve v tomto veku. Vedci najskôr identifikovali pachovo aktívne zlúčeniny v brokolici a karfiole v surovom a dusenom stave.
Potom ich hodnotili deti a dospelí – najhoršie spomedzi zlúčenín získaných zo spomínanej zeleniny dopadol dimetyltrisulfid, chemická zlúčenina, ktorá zapácha po síre.
Tím vedcov následne zmiešal vzorky slín so surovým karfiolovým a brokolicovým práškom a analyzoval výsledné zlúčeniny. Výsledok: deti, ktorých sliny produkovali vysoké množstvo prchavých zlúčenín síry, väčšinou nemali radi surovú kapustovú zeleninu. U dospelých to však bolo iné. Z toho vedci usudzujú, že chuťové poháriky mnohých ľudí si na isté potraviny a ich špecifickú chuť časom zvyknú.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Brokolicové krokety na Varecha.sk