Tipy, triky a nápady: Nie je sladidlo ako sladidlo

O klasickom rafinovanom repnom cukre veľa pozitívneho človek nepočuje. Prirovnanie biely jed je len jedna z jeho rozšírených charakteristík. Preto sa ho mnohí snažia v koláčoch a dezertoch nahrádzať inými sladidlami. Lenže v akom pomere?

17.09.2021 11:00
shutterstock 75527995 Foto:
Prirovnanie biely jed je len jedna z rozšírených charakteristík cukru.
debata

Tu je malá pomôcka: kokosový, trstinový a brezový (xylit) cukor možno pridávať do koláčov a dezertov takisto ako klasický cukor. Pri iných sladidlách je to trochu inak: 100 g repného cukru možno nahradiť 80 g agávového či javorového sirupu, alebo rovnakým množstvom medu. Ak chcete použiť datľový sirup, toho treba pridať 100 gramov.

Aby bublanina chutila

Ovocná bublanina patrí k najobľúbenejším letným koláčom. Výber čerstvého ovocia je bohatý, príprava cesta jednoduchá a samotné pečenie tiež. . Samozrejme, aj tu sa dá pár vecí pokaziť – napríklad ovocie klesne na dno plechu a pripáli sa. Aby sme tomu zabránili, treba ho pred nasypaním na cesto obaliť v múke. Tiež môžeme cesto predtým, ako naň nasypeme ovocie, posypať strúhankou. Pri ovocí, ktoré pustí veľa šťavy, sa zase odporúča, piecť cesto najprv bez neho. Ovocie naň pokladieme až po tretine času pečenia.

Urobte si crumble

Čoho je veľa, toho je príliš – to platí to aj o veciach, ktoré máme radi. Takže sa môže stať, že pri prebytku ovocia nám zostane také, ktoré už nevyzerá lákavo. Čo s ním? Môžete z neho urobiť džem alebo kompót, ale to si vyžaduje čas. Ak nemáte prebytočného ovocia veľa, riešením je crumble. Je to na kúsky nakrájané ovocie zapečené s posýpkou. Ovocie nakrájate na kúsky a urobíte posýpku, tak ako sa robí na koláče. Alebo len jednoducho rozdrvíte keksy a zmiešate s trochou roztopeného masla. Ovocie v miske určenej na pečenie alebo na plechu posypete, zapečiete a dezert je hotový.

Varecha, piknik, Zochova chata, Modra, magazín varecha, Čítajte aj Báječný piknik: Jedlá, ktoré transport do prírody prežijú bez ujmy

Tajomstvá kvásku

Piecť doma z vlastného kvásku je čoraz populárnejšie, ale málokto pri tom vydrží, lebo je to veľká alchýmia. Najdôležitejšia je kvalita múky, tá musí byť naozaj vysoká. Na zarobenie a prikrmovanie kvásku je najlepšia ražná múka a najvhodnejšia je celozrnná biomúka. Môže sa stať, že keď neskôr na prikrmovanie kvásku použijete inú značku múky, stratí na aktivite, takže je dobré používať stále tú istú.

Chrumkavá kôrka

Kôrka je pre mnohých najchutnejšia časť chleba, ale jednoducho musí byť chrumkavá. Ako to dosiahnuť pri domácom pečení? Odporúča sa cesto predtým, ako ho dáte do rúry, postriekať vodou. Potom jemne poprášiť múkou a na povrchu nakrojiť. Ak zabudnete, tak druhá alternatíva je, postriekať chlieb niekoľko minút pred koncom pečenia slanou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #kvások #kôrka chleba #biely cukor #bublanina #crumble #tipy do kuchyne

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...