Hovädzí hamburger s domácou žemľou
Na 5 porcií potrebujeme:
700 g hovädzieho stehna, 300 g hovädzieho tuku, 300 g cibule, 50 ml oleja, soľ, mleté čierne korenie, 5 plátkov čedaru, 200 g majonézy, 50 g kečupu, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 kyslá uhorka nakrájaná na plátky, 2 paradajky nakrájané na tenké plátky
Domáce žemle: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 50 g masla, 50 g kyslej smotany, soľ, cukor, 2 žĺtky na potretie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok a necháme vychladnúť. Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky.
2. Do múky pridáme kvások z mlieka, droždia, cukru a soli. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút. Z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.
3. Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15 minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.
4. Mäsové placky opečieme na panvici z oboch strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar, aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa dorobí. Vychladnutú žemľu rozkrojíme, vnútornou stranou položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu. Potrieme ju z oboch strán dipom. Na spodnú časť žemle dáme nakrájaný šalát, naň opečenú mäsovú placku so syrom, kyslú uhorku, paradajky, šalát a prikryjeme hornou časťou žemle.
Čítajte aj Labužnícke leto: Tieto recepty zvládne každýBageta s kuracím mäsom v pomarančovo – medovej marináde
Na 4–5 porcií potrebujeme:
800 g kuracích pŕs, 150 ml olivového oleja, 1 očistený pomaranč, 100 ml pomarančového džúsu (100 %), 2 PL sójovej omáčky, 2 PL medu, 1 PL hladkej petržlenovej vňate (nakrájanej), 1 čl nakrájaného zázvoru, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 100 g majonézy, 2 paradajky, 1 hrsť nakrájaného ľadového šalátu, 5 stredne veľkých svetlých bagiet
Postup:
1. Očistený pomaranč nakrájame na kocky a dáme do hlbšej nádoby. Pridáme olivový olej, džús, med, sójovú omáčku, vňať, zázvor, soľ, korenie a ponorným mixérom mixujeme, kým nevznikne kompaktná zmes.
2. Do marinády poukladáme kúsky kuracích pŕs a odložíme do chladničky. Najlepšie cez noc, alebo aspoň na 2 hodiny. Hotové marinované prsia opečieme na panvici a dáme nabok. Bagetu rozrežeme a z oboch strán opečieme pol minúty na panvici.
3. Vnútorné strany bagety potrieme majonézou. Na spodnú časť dáme nasekaný ľadový šalát, naň poukladáme opečené mäso. Na mäso dáme tenké plátky pokrájanej paradajky a prikryjeme hornou časťou bagety.
Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre-Piesku.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci hamburger s cibuľovým džemom na Varecha.sk