Báječný piknik: Jedlá, ktoré transport do prírody prežijú bez ujmy

Prázdniny, ktoré sú pre mnohých synonymom leta, sa síce končia, ale leto ešte nie. Teplé dni jeho záveru sa dajú ešte využiť na posedenie a hodovanie v prírode. Stačí zobrať košík alebo tašku naplnenú dobrotami, niečo na sedenie a vyraziť. Ponúkame niekoľko inšpirácií na jedlá, ktoré transport do prírody prežijú bez ujmy a sú ideálnou voľbou na piknik.

09.09.2021 06:00
Varecha, piknik, Zochova chata, Modra, magazín... Foto:
Hovädzí hamburger s domácou žemľou.
debata

Hovädzí hamburger s domácou žemľou

Na 5 porcií potrebujeme:

700 g hovädzieho stehna, 300 g hovädzieho tuku, 300 g cibule, 50 ml oleja, soľ, mleté čierne korenie, 5 plátkov čedaru, 200 g majonézy, 50 g kečupu, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 kyslá uhorka nakrájaná na plátky, 2 paradajky nakrájané na tenké plátky

Domáce žemle: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 50 g masla, 50 g kyslej smotany, soľ, cukor, 2 žĺtky na potretie

Postup:

1. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, dáme na panvicu s olejom, jemne posolíme a opečieme do zlatohneda. Olej zlejeme, odstavíme nabok a necháme vychladnúť. Mäso s tukom a vychladnutou cibuľou zomelieme na mlynčeku, pridáme soľ, korenie podľa chuti a 100 ml perlivej minerálky alebo sódy. Všetko poriadne premiešame a odložíme na 30 minút do chladničky.

2. Do múky pridáme kvások z mlieka, droždia, cukru a soli. Premiešame, pridáme rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút. Z mäsovej zmesi urobíme 5 guľôčok. Prehadzujeme ich v rukách, aby sa zmes spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do chladničky.

3. Z vykysnutého cesta vypracujeme žemle, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Poukladáme ich na plech, potrieme žĺtkom a pečieme na 220 stupňoch približne 15 minút. Hotové žemle prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame kyslé uhorky, paradajky a šalát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcesterskú omáčku zmiešame v miske. Získame tak dip na potretie žemlí.

4. Mäsové placky opečieme na panvici z oboch strán. Keď placku otočíme, navrch dáme syr čedar, aby sa pekne pomaly roztápal, kým sa dorobí. Vychladnutú žemľu rozkrojíme, vnútornou stranou položíme na panvicu a opečieme asi 1 minútu. Potrieme ju z oboch strán dipom. Na spodnú časť žemle dáme nakrájaný šalát, naň opečenú mäsovú placku so syrom, kyslú uhorku, paradajky, šalát a prikryjeme hornou časťou žemle.

losos, varecha, magazín varecha, letné jedlá, Čítajte aj Labužnícke leto: Tieto recepty zvládne každý

Bageta s kuracím mäsom v pomarančovo – medovej marináde

Na 4–5 porcií potrebujeme:

800 g kuracích pŕs, 150 ml olivového oleja, 1 očistený pomaranč, 100 ml pomarančového džúsu (100 %), 2 PL sójovej omáčky, 2 PL medu, 1 PL hladkej petržlenovej vňate (nakrájanej), 1 čl nakrájaného zázvoru, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 100 g majonézy, 2 paradajky, 1 hrsť nakrájaného ľadového šalátu, 5 stredne veľkých svetlých bagiet

Postup:

1. Očistený pomaranč nakrájame na kocky a dáme do hlbšej nádoby. Pridáme olivový olej, džús, med, sójovú omáčku, vňať, zázvor, soľ, korenie a ponorným mixérom mixujeme, kým nevznikne kompaktná zmes.

2. Do marinády poukladáme kúsky kuracích pŕs a odložíme do chladničky. Najlepšie cez noc, alebo aspoň na 2 hodiny. Hotové marinované prsia opečieme na panvici a dáme nabok. Bagetu rozrežeme a z oboch strán opečieme pol minúty na panvici.

3. Vnútorné strany bagety potrieme majonézou. Na spodnú časť dáme nasekaný ľadový šalát, naň poukladáme opečené mäso. Na mäso dáme tenké plátky pokrájanej paradajky a prikryjeme hornou časťou bagety.

Recepty pripravil Peter Holec, šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre-Piesku.

Video
Urobte si vlastný burger, budete vedieť, čo v ňom je!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bageta #hamburger #Varecha.sk #piknik #chutné jedlo #piknikový kôš #magazín Varecha

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...