Losos na sladko-kyslej ázijskej cibuli
Na 4 porcie potrebujeme:
600 g čerstvého lososa (fileta) bez kože, olivový olej, 4 strúčiky cesnaku, 5 väčších červených cibúľ, 100 g trstinového cukru alebo podľa chuti, 60–80 ml sójovej omáčky + voda, rybia omáčka podľa chuti (asi 2 PL), 2 jarné cibuľky, 2 čerstvé dlhé čili papričky, čerstvý koriander, šťava z 2 limetiek
Postup:
1. Filetu z lososa rozkrájame na väčšie kúsky (štvorce s rozmermi 5×5 cm) a sprudka opečieme na rozpálenej panvici s troškou olivového oleja. Opekáme len veľmi krátko, asi 1 minútu. Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno, červenú cibuľu na rezance.
2. Lososa vyberieme (vo vnútri musí byť ružový) na veľkú misu. Do výpeku dáme cibuľu a cesnak a asi 1 minútu restujeme. Pridáme trstinový cukor a cibuľu necháme pustiť šťavu. Pridáme sójovú omáčku, rybiu omáčku a necháme variť, kým nezískame hustú sirupovitú konzistenciu. Hotovú omáčku dochutíme limetovou šťavou, ktorá stiahne sladkosť a pridá sviežosť.
3. Na rezančeky nakrájame aj jarnú cibuľku, čili papričky a natrháme koriander. Lososa vložíme do omáčky, prehrejeme, aby sa ňou obalil, prípadne ešte pokvapkáme limetovou šťavou. Servírujeme preliate omáčkou, posypeme cibuľkou, čili papričkami a natrhaným koriandrom.
Čítajte aj Lahôdkové šaláty môžu byť ľahkým hlavným jedlomBazalkové tiramisu s rebarborou
Na 4–5 porcií potrebujeme:
2 hrste čerstvej bazalky, 500 ml sladkej smotany (33 %), 4 PL trstinového cukru, 300 g mascarpone, 250 ml silnej kávy, 3 PL kávového alebo mandľového likéru, 220 g dlhých piškót, 2 stonky rebarbory, 120 g jahôd, sladké víno podľa chuti, čokoláda na strúhanie
Postup:
1. Rebarboru očistíme, nakrájame na kúsky, vložíme do hrnca, posypeme cukrom, podlejeme troškou vína a krátko podusíme. Necháme vychladnúť. Bazalku s troškou smotany a cukrom rozmixujeme. Zvyšok smotany vyšľaháme na hustú šľahačku a vmiešame bazalkový krém. Po malých častiach vmiešame mascarpone.
2. Kávu ochutíme likérom a namáčame do nej piškóty, ktorými vystelieme dno misiek. Na piškóty navrstvíme bazalkový krém, dáme ďalšiu vrstvu piškót a zvyšok krému.
3. Navrch dáme nakrájané jahody, vychladnutú rebarboru a nastrúhanú čokoládu. Aspoň 90 minút necháme chladiť v chladničke.
Recepty pripravil Vojto Artz, prezident Zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sezónny špargľový šalát na Varecha.sk