Rozmanitý svet korenia: ako vedieť, ktoré sa na čo používa?

Korenie je to, čo dáva jedlu jedinečnosť, vie urobiť z bežnej suroviny ozajstnú lahôdku. Jeho správnym použitím viete vyčarovať exotiku na tanieri, takmer nerozoznateľnú od originálu vo vzdialenej krajine. V súčasnosti už dostanete v špecializovaných predajniach alebo cez e-shopy koreniny od výmyslu sveta, ale ako vedieť, ktoré korenie sa na čo používa? Postupne predstavíme aspoň niektoré z nich.

08.09.2021 09:00
Koriander Foto:
Koriander patrí medzi najstaršie koreniny sveta.
debata

Černuška (Nigella)

Černuška, známa aj ako čierna rasca alebo Nigella, je mimoriadne obľúbená v orientálnej kuchyni. Je hojne využívaná nielen v kuchyni, ale aj v tradičnej medicíne. Vzhľadom trochu pripomína čierny sezam a má typickú grafitovú chuť.

Používa sa ako posýpka na chlieb, do šalátov, polievok, burgerov, môže sa pridávať celá alebo pomletá. Ak chcete ešte silnejšiu arómu, ako čierna rasca má, odporúča sa ju trochu opražiť nasucho na panvici. Olej alebo tinktúra z čiernej rasce sa bohato využívajú v liečiteľstve, pripisujú sa im desiatky účinkov – od detoxikácie organizmu po astmu.

Čiernu rascu treba skladovať rovnako ako iné koreniny v chlade, tme, suchu a dobre zabalenú. Olej z černušky, ako sa inak čierna rasca volá, je na skladovanie podstatne citlivejší, najmä ten za studena lisovaný. Otvorený by ste mali spotrebovať do dvoch-troch mesiacov a skladovať ho treba v chladničke.

Koriander

Koriander patrí medzi najstaršie koreniny sveta, používajú ho najmä v Oriente a v Ázii, a to listy aj semienka. Listy koriandra sú čoraz populárnejšie aj u nás, pridávajú sa najmä do šalátov. Táto bylina sa dá bez problémov dopestovať aj v našich zemepisných šírkach. Listy možno zbierať od mája, v júli ide rastlina do kvetu a do konca leta sa vytvoria plody v tvare guľôčok. Koriander sa tiež používa v liečiteľstve.

varecha, steak, roštenka, magazín varecha, Čítajte aj Vyznáte sa? Kráľovná mäsa: roštenka

Čerstvo mletý sa výborne hodí do chleba a pečiva, dodáva im špecifickú chuť. Takisto je výborný v jedlách z mäsa, rýb a zeleniny, ale aj v bezmäsitých jedlách. Ako príklad môžeme uviesť hruškovo-feniklový kuskus. Mletý koriander možno okrem jedla pridávať aj do likérov, kompótov či vianočného pečiva. Podobne ako pri čiernej rasci, ak chceme chuť a vôňu koriandrových semienok zintenzívniť, treba ich opiecť nasucho na panvici.

Šafran

O šafrane všetci, kto sa trochu zaujímajú o koreniny, vedia, že je to najdrahšie korenie sveta. Predáva sa v podstate na kúsky, resp. balenia s niekoľkými kúskami (bliznami) v špecializovaných predajniach s orientálnymi potravinami alebo on-line. Na jeden gram korenia sú potrebné blizny zo 150 kvetov a tie sa z kvetov zberajú ručne.

Názov pochádza z arabského jazyka a voľne preložené znamená žltý, keďže šafran dodáva jedlám žltú farbu. Pilaf, ale ani paellu si bez neho nemožno ani predstaviť. Dáva sa však aj do polievok, koláčov, omáčok – všade tam, kde chceme dosiahnuť peknú žltú farbu. Jedlám dodáva aj špecifickú chuť. Používa sa najviac v kuchyni Orientu a Indie.

Ak chcete používať šafran vo svojej kuchyni, je vhodné vedieť, že blizny treba pár minút lúhovať v troche teplej vody, mlieka, vývaru alebo vína. Táto zmes sa pridáva do jedla tesne pred dovarením. Ak máte mletý šafran, ten sa pridáva priamo do pokrmov, netreba nijakú predprípravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #Varecha.sk #šafran #koriander #exotická kuchyňa #černucha #magazín Varecha

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...