Vyznáte sa? Kráľovná mäsa: roštenka

Najčastejšie ju poznáme pod pomenovaním roštenka – ako viedenskú roštenku, čo je vlastne roštenka na cibuli, či roštenku na hubách, na víne. Myslíme, samozrejme, hovädziu roštenku, lebo máme aj bravčovú. Ale viete o tom, že z hovädzej roštenky sa pripravujú najlepšie steaky, resp. je považovaná na najlepšie mäso na steaky? A viete, ktorá časť zvieraťa to je?

12.08.2021 13:00
varecha, steak, roštenka, magazín varecha, Foto:
Rib-eye steak z vysokej roštenky.
debata

Pochúťka z chrbta

Roštenka je časť mäsa, ktorá sa nachádza na chrbte hovädzieho dobytka. Rozlišujeme dve časti – časť, ktorá smeruje k hlave zvieraťa, je vysoká roštenka a zadná časť sa nazýva nízka roštenka. Všeobecne je toto mäso jemne prerastené tukom, s jemnými svalovými vláknami a je veľmi šťavnaté. Keďže tuk je nositeľom chuti, je tento druh mäsa sviatkom pre chuťové bunky. Ak sa však niekto obáva, že toto mäso je tučné, nemusí mať strach, vysoká roštenka obsahuje len 16 percent tuku. Takže ide o veľmi kvalitné mäso, ktoré sa pri občasnej konzumácii nijako negatívne neprejaví na vašej váhe.

Vysoká a nízka roštenka sa od seba líšia tým, že na vysokej vidno v priečnom reze niekoľko vrstiev svalov a pri nízkej vidíte v reze celistvý sval a mäso je o niečo chudšie.

tymian Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čarovný tymian a estragón

Na steaky aj na roastbeef

Čo sa steakov týka, z vysokej roštenky sa pripravuje jeden z najchutnejších a najslávnejších steakov rib eye steak. Z nízkej roštenky sa zase robia striploin steak, T-bone steak, steak s typicky tvarovanou kosťou v prostriedku a tiež porterhouse steak, ktorý je pre svoje rozmery považovaný niekedy za kráľa steakov.

Z nízkej roštenky sa robí aj ďalšia pochúťka pre milovníkov mäsa – roastbeef Je to nízka roštenka pomaly pečená vcelku. Teórií na to, ako ju piecť, je veľa, v zásade ale platí, že najlepšie je piecť mäso pomaly pri nízkej teplote, lebo tak v ňom zostane najviac šťavy. Niektorí odporúčajú mäso noc pred pečením marinovať a pre krajší tvar ho zviazať niťou. Čo však určite treba urobiť – nechať mäso po vybraní z rúry a pred krájaním ešte minimálne 10 minút oddychovať. Roastbeef je výborný teplý, ale nič zo svojej chuti nestráca ani ako studený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #hovädzí steak #steak #magazín Varecha #roštenka #hovädzia roštenka

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...