Tipy, triky a nápady: Šupky z ovocia nezahadzujte

Ak potrebujete do receptu olúpané jablko, citrón či pomaranč, šupky z nich nemusia skončiť v koši. Dajú sa použiť na aromatizovanie nápojov, ako je sangria alebo v zime punč či varené víno.

07.09.2021 15:00
citrón, kôra, odšťavovač Foto:
Čo s vyžmýkaným citrónom?
debata (1)

Ale takisto ich môžete použiť na dochutenie obyčajnej vody. Samozrejme, pri citrusových plodoch platí, že takto použijeme len šupky chemicky neošetreného ovocia. Použiť môžeme aj citrónovú a pomarančovú kôru napríklad z vytlačených plodov. Tá sa dá aj zmraziť a použiť neskôr.

Káva ako hnojivo

Kávová usadenina obsahuje veľa výživných látok, napríklad dusík, draslík a fosfor, preto je vhodná na hnojenie rastlín. Ideálna je aj pre rastliny, ktoré potrebujú kyslejšiu pôdu, lebo je mierne kyslá a vie mierne upraviť pH pôdy. To potrebujú pre svoj rast paradajky, rovnako ako rododendrony.

Ako vyčistiť fritézu

Veľa ľudí, ktorí používajú v kuchyni fritézu, má vo zvyku olej v nej po použití nechať. To však nie je správne. Olej treba po každom použití vyliať a buď precediť a preliať do fľaše (ak sa dá ešte použiť), alebo zlikvidovať. Fritézu treba po každom použití vyčistiť – naplniť vodou s umývacím prostriedkom a 10 minút zohrievať. Nechať vodu vychladnúť a potom fritézu vyprázdniť. Následne ju vyčistiť octovým čističom a vodou. Ak sú v nej ešte mastné miesta, je to síce možno zvláštne, ale pomôže detský olej.

mrkva, hranolky, parmezán Čítajte aj O zelerových hranolkách ste už zrejme počuli! Teraz si ich pripravte doma

Hrudky v zápražke? To nie je problém

Ak robíte zápražku do polievky alebo omáčky, posledné, čo potrebujete, je, aby sa v nej robili hrudky. Tie sa robia, ak robíte zápražku pri vysokej teplote, takže aby ste tomu zabránili, treba zmes múky a masla alebo masti zahrievať pomaly. Ak sa predsa len hrudky urobia, treba nevydarenú zápražku najprv vychladiť a potom do nej pridať trochu horúcej tekutiny. Nechať pomaly variť a rozmixovať šľahačom. V najkrajnejšom prípade zmes ešte prepasírovať cez sitko.

Chrumkavá koža ako lahôdka

Kurča, kačica, či hus s chrumkavou kožou? Práve koža je to, čo mnohým najviac chutí. Aby sa podarila naozaj chrumkavá, treba kurča počas pečenia potierať čiernym pivom, alebo medom zmiešaným s balzamikom. Hus, alebo kačicu zase treba potrieť 5 minút pred dopečením osolenou horúcou vodou. Aby sa pri pečení hydina neprichytila na plech, odporúča sa odstrihnúť časť krídel a kožu k krku a podložiť ich pred pečením pod kurča, či kačicu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #triky do kuchyne #tipy #Varecha.sk #zápražka #šupka #magazín Varecha #jablkové šupky #hnojivo

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....