Sladké osvieženie: panna cotta či tiramisu

Na juhu Európy vedia, čo v lete poteší maškrtníkov. Stačí len trochu obohatiť klasické dezerty, ako je panna cotta, tiramisu, créme brullé, suflé, alebo profiterolky – spestriť ich ovocím, ktorého je teraz v lete bohatý výber, či domácou zmrzlinou. Sviežou sladkosťou môže byť aj u nás stále populárny cheescake.

20.08.2021 11:00
Varecha, dezerty, Kogo - caffé ristorante,... Foto:
Klasická panna cotta s ovocím.
debata

Klasická panna cotta s ovocím

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g šľahačky, 300 ml mlieka, 50 g cukru, 1 vanilkový struk, 4 plátky želatíny, 200 g ovocia (maliny, černice, ríbezle, jahody), 2 PL cukru

Postup:

1. Šľahačku, mlieko a cukor dáme do hrnca, z vanilkového struku vyškriabeme zrnká a pridáme aj samotný struk. Na slabom ohni 15 minút pomaly varíme.

2. Želatínu necháme zmäknúť v studenej vode, vytlačíme vodu. Z hrnca vyberieme vanilku a dáme doň želatínu. Miešame, kým sa neroztopí. Zmes nalejeme do formičiek a dáme na noc stuhnúť do chladničky.

3. Ovocie pokrájame na kúsky, zmiešame s 2 lyžicami cukru a trochu povaríme. Panna cottu vyklopíme z formičiek (namočíme ich do horúcej vody, aby to išlo ľahšie) a ozdobíme ovocím.

Vareškov tip: Pri varení je dôležitá teplota, ak sa varí zmes príliš pomaly, nebude panna cotta držať tvar.

varecha, kuracie prsia, magazín varecha, Čítajte aj Známym receptom dajme úplne iný šmrnc

Pravé talianske tiramisu do pohára

Na 4 porcie potrebujeme:

3 žĺtky, 3–4 PL cukru, kôra z jedného biocitróna, 250 g mascarpone, 100 ml studeného espressa, 2–3 PL amaretta, 16 (asi 80 g) podlhovastých piškót, 1–2 PL kakaového prášku

Postup:

1. Žĺtky, cukor a citrónovú kôru miešame dopenista asi 5 minút. Lyžicou do zmesi pridávame a vmiešavame mascarpone.

2. Espresso a likér zmiešame, piškóty nalámeme na polovice. Na dno každého pohára dáme 4 polovice piškót, polejeme likérom, na to dáme krém, zarovnáme.

3. Dáme ďalšie 4 polovice piškót, znovu polejeme likérom, navrstvíme zvyšok krému, zarovnáme a dáme minimálne na 3 hodiny do chladničky. Pred servírovaním posypeme kakaom

Recepty pripravila reštaurácia Kogo Ristorante v Bratislave.

Nechajte sa inšpirovať ďalším receptom od manželov Tomečkovcov a pripravte si tentokrát svieži cheesecake s ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezerty #tiramisu #Varecha.sk #panna cotta #letné dezerty #magazín Varecha #TV Varecha #letné osvieženie
Flowers

+ Nebojte sa napredovať, pretože ste na dobrej ceste k úspechu.
Nenechávajte riešenie financií na poslednú...

+ Dávajte pozor na cestách, mohli by ste prísť k nečakanému úrazu.
Nepanikárte, všetko sa dá vyriešiť,...