Známym receptom dajme úplne iný šmrnc

Bravčová panenka, paprikáš, hovädzie líčka či halušky patria ku klasickým jedlám našej kuchyne. Tradičný spôsob ich prípravy však možno inovovať a použiť suroviny, ktoré majú práve sezónu - napríklad rôzne druhy zeleniny a rôzne bylinky. Známym receptom dajú úplne iný šmrnc. Sezónne a s bylinkami však môže byť nielen jedlo, ale aj drinky. Recept na jeden taký sme výnimočne pridali.

11.08.2021 09:00
varecha, kuracie prsia, magazín varecha, Foto:
Kukuričné kuracie prsia s rímskym šalátom, so zeleninou a s dresingom z vyzretého syra.
debata

Kukuričné kuracie prsia s rímskym šalátom, so zeleninou a s dresingom z vyzretého syra

Na 4 porcie potrebujeme:

Kuracie prsia: 4 kuracie prsia s kožou (900 g), 2 strúčiky cesnaku, 100 g masla, 5 g čerstvého tymianu, 5 g čerstvého rozmarínu

Šalát: 1 rímsky šalát, 250 g cherry paradajok, 1 paprika, 1 šalátová uhorka

Dresing: 500 ml slnečnicového oleja, 90 ml zeleninového vývaru (alebo vody), 40 g žĺtkov (pasterizovaných), 50 g vyzretého syra, 20 g horčice, 1 strúčik cesnaku, 10 g kapár, 1 čl nálevu z kapár, 4 sardely, 1 čl oleja zo sardel, šťava z 1 citróna, 3 g soli, 10 g cukru, 2 g čerstvo zomletého čierneho korenia , 300 g chleba alebo pečiva (najlepšie z predošlého dňa)

Čips z vyzretého syra: 100 g vyzretého nastrúhaného syra, 15 g bezlepkovej múky, 5 g ľanových semiačok

Postup:

1. Najprv urobíme čips zo syra. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme bezlepkovú múku, ľan, zľahka premiešame a rozotrieme natenko na plechu s mastným papierom. Prekryjeme druhým mastným papierom a valčekom vyvaľkáme tak, aby sa hmota spojila a vznikol tenký plát. Dáme piecť do rozohriatej rúry asi pri 170 stupňoch na 10 minút (bez ventilátora).

2. Do litrovej odmerky dáme všetky ingrediencie na dresing okrem citrónovej šťavy a oleja. Rozmixujeme na pyré a postupne začneme pridávať olej (ako na majonézu). Dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Šalát a zeleninu umyjeme, očistíme a osušíme. Šalát natrháme na malé kúsky a zeleninu nakrájame na 1 cm kocky. Tesne pred podaním zmiešame 4–6 polievkových lyžíc dresingu so zeleninou a so šalátom.

3. Kuracie mäso očistíme, osolíme, okoreníme. Opečieme na horúcej panvičke (vhodnej do rúry) kožou dole aspoň 3 minúty jemne dohneda, potom otočíme a opečieme z druhej strany. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a tymian. Dopečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 12 minút (podľa veľkosti pŕs). Vyberieme, minútku počkáme, na mäso nakrájame 100 g masla a necháme odstáť.

4. Chlieb nakrájame alebo natrháme na ľubovoľné kúsky, opečieme nasucho alebo na oleji na panvici do chrumkava, na konci zjemníme maslom. Šalát podávame na studenom tanieri, k tomu servírujeme upečené mäso. Posypeme chlebovými krutónmi, dozdobíme syrovým čipsom s ľanovými semiačkami.

varecha, suncafé, Gabriela Hulanská, Čítajte aj Ľahké prázdninové varenie: Inšpirácia zo Stredomoria

Smrekový gin tonik

Na 1 porciu potrebujeme:

Pohár s objemom 300 ml, 40 ml infúzovaného ginu, 20 ml borovicového sirupu, bylinkový tonik na doplnenie, smrekové výhonky na ozdobenie

  • Gin infúzovaný smrekovými výhonkami: očistené smrekové výhonky (približne 100 g na 200 ml ginu)
  • Domáci borovicový sirup: mladé borovicové výhonky, cukor, citrón
  • Smrekové výhonky v sirupe (na ozdobu): 500 g hnedého cukru (alebo 400 g bieleho), 400 ml vody, šťava z 2 citrónov, 300 g výhonkov

Postup:

1. Predprípravu treba urobiť 3 týždne predtým, ako budeme drink prvýkrát pripravovať. Najprv pripravíme borovicový sirup: Borovicové výhonky prepláchneme a necháme odkvapkať. Do zaváraninového pohára (na 5-litrový treba 300 g výhonkov) dávame vrstvu výhonkov vysokú približne 5 cm, 2–3 kolieska citrónu a posypeme cukrom. Potom opäť vrstvu výhonkov a takto pokračujeme, kým nie je nádoba plná – po každej vrstve jemne zatláčame. Naplnenú nádobu previažeme celofánom a preložíme na slnečné miesto (najlepšie na okno). Necháme odležať približne 3 týždne. Hustú šťavu – sirup, ktorá sa v nádobe vytvorila, scedíme cez plátno. Sirup prelejeme do uzatvárateľných sklenených nádob a skladujeme na chladnom mieste.

2. Na infúzovaný gin nazbierané a očistené smrekové výhonky zalejeme ginom, uzatvoríme a necháme 1–2 týždne lúhovať.

3. Na ozdobenie urobíme naložené smrekové výhonky. Do hrnca nasypeme cukor, dolejeme vodu a dáme na oheň. Miešame, kým sa zmes nezačne variť. Necháme ju vrieť približne 5 minút a zbierame z povrchu penu. Hotový sirup prelejeme cez sitko do čistej nádoby a necháme vychladnúť. Potom pridáme citrónovú šťavu z 2 citrónov a smrekové výhonky. Necháme lúhovať približne 1–2 týždne.

4. Drink urobíme tak, že pohár naplníme ľadom, pridáme borovicový sirup, infuzovaný gin, zalejeme bylinkovým tonikom a ozdobíme výhonkami.

Recepty pripravil Jaroslav Bachleda, šéfkuchár hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici.

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #slovenská kuchyňa #tradičná kuchyňa #magazín Varecha #sezónne suroviny #TV Varecha #inovatívnosť

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...