Ľahké prázdninové varenie: Inšpirácia zo Stredomoria

V lete sa nikomu nechce tráviť hodiny pri sporáku – ale rodina jesť chce. Čo tak inšpirovať sa receptami zo Stredomoria? Sú jednoduché, veľmi chutné a ešte aj zdravé. Veď ľudia odtiaľto patria medzi najdlhšie žijúcich na svete.

31.07.2021 09:00
varecha, suncafé, Gabriela Hulanská, Foto:
Avokádový caprese wrap s jahodovým vinaigrette.
debata

Avokádový caprese wrap s jahodovým vinaigrette

Na 4 porcie potrebujeme:

1 zrelé avokádo, 1 balenie mozarelly, 1 pšeničná tortilla, 1 zrelá stredne veľká paradajka, soľ, čierne korenie

Jahodový vinaigrette: 100 g čerstvých jahôd, 100 ml bio slnečnicového oleja, 100 ml extra virigine olivového oleja, šťava z polovice čerstvého citróna, 1 čl trstinového cukru

Postup:

1. V mixéri rozmixujeme jahody, pridáme olivový a slnečnicový olej, citrónovú šťavu, trstinový cukor a dochutíme soľou a čiernym korením. Hotový dresing dáme na chvíľu do chladničky.

2. Tortillu nasucho opečieme na grilovacej panvici. Obložíme plátkami paradajky, plátkami nakrájanej mozarelly a avokáda.

3. Tortillu prelejeme jahodovým dresingom a ozdobíme čerstvou rukolou a jahodami.

penne, špenát, cestoviny, bazalka Čítajte aj Tie pravé cestoviny na leto! Baby špenát a ricotta - chuť na jednotku

Linguine s krevetami a cukinou

Na 4 porcie potrebujeme:

300 g cestovín linguine, 300 g olúpaných kreviet (môžu byť aj mrazené), 3 strúčiky cesnaku, 200 ml smotany na šľahanie, 1 čl šafranu, 1 menšia cukina, extra virgine olivový olej, soľ, čierne korenie, šťava z 1 citróna, čerstvá citrónová kôra z polovice citróna

Postup:

1. Cestoviny dáme variť do vriacej vody, do ktorej sme pridali soľ. Varíme ich, aby boli al dente. Pomocou škrabky na čistenie zeleniny cukinu aj so šupou nakrájame na tenké plátky. Tieto cukinové plátky dáme na pár minút do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme a dáme ochladiť do studenej vody alebo do misy s kúskami ľadu.

2. Do malej misky dáme 1 lyžičku sušeného šafranu, ktorý zalejeme teplou prevarenou vodou a necháme chvíľu lúhovať. Medzitým dáme na panvicu olivový olej, na ktorom pomaly zahrievame strúčiky cesnaku. Pridáme krevety, soľ a čierne korenie a prudko restujeme 5 minút. Nakoniec pridáme sladkú smotanu na šľahanie, šafranový nálev aj s kúskami šafranu a ešte chvíľu prehrievame.

3. Do krevetovej zmesi pridáme scedené cestoviny, premiešame a už nevaríme. Na záver cestoviny ochutíme šťavou z čerstvého citróna, strúhanou citrónovou kôrou a plátkami cukiny.

Vareškov tip: Je dôležité, aby boli cestoviny uvarené al dente, pretože ich takto vieme veľmi dobre stráviť. Príliš dlhé varenie cestovín spôsobí, že sú mäkké – a jedia sa rýchlo. Tráviace enzýmy (ptyalín) obsiahnuté v slinách tak nemôžu urobiť svoju prácu.

Recepty pripravila Gabika Hulanská, foodblogerka a lektorka stredomorskej kuchyne.

Video
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý nielen zasýti ale aj osvieži.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tigrie krevety na Rebelote na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #avokádo #Varecha.sk #mozarella #krevety #cukina #magazín Varecha #TV Varecha #wrap

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...