Keďže 99 percent čaju tvorí voda, jeho kvalitu ovplyvňuje vo výraznej miere. Na prípravu čaju je ideálna filtrovaná voda z vodovodu, balená pramenistá voda alebo destilovaná voda zmiešaná s vodou z vodovodu.
Rovnako dôležitá ako kvalita čaju a vody je teplota vody, ktorou čaj zalievame. Hoci všeobecne rozšírený názor je, že sa čaj zalieva vriacou vodou, nie je to pravda. Vriacou vodou sa zalieva len čierny čaj.
Čítajte aj Ryža - surovina s mnohými tajomstvamiČiastočne oxidované čaje, ako je oolong alebo pu'erh, sa zalievajú 95-stupňovou vodou, biely a žltý čaj 85-stupňovou. Najcitlivejší na teplotu je zelený čaj, ten stačí zalievať vodou s teplotou 75 stupňov. Keďže teplotu ťažko odmeriame, najlepšie je nechať vodu zovrieť a počkať, kým trochu vychladne – pri čaji pu'erh a oolong dve minúty, pri bielom a žltom čaji tri minúty a pri zelenom päť minút.
Množstvo čaju závisí od veľkosti šálky alebo čajníka, dĺžka lúhovania zase od toho, či ide o jednonálevový čaj (ten sa zalieva len raz), alebo viacnálevový (zalieva sa opakovane).
Jednonálevový čierny a biely čaj lúhujeme 2 až 3 minúty, zelený a žltý 1,5 až 2,5 minúty, pu-ehr a oolong 2 až 4 minúty. Viacnálevové čaje v menších hrnčekoch či čajníkoch lúhujeme kratšie (30 sekúnd až 1,5 minúty), vo väčších čajníkoch o chvíľu dlhšie (1 až 2,5 minúty).