Ryža - surovina s mnohými tajomstvami

Neexistuje na svete hádam potravina, ktorá by bola v kuchyni tak hojne využívaná ako ryža. V Ázii rovnako ako v Európe či v Amerike. Dá sa jesť ako príloha, hlavné jedlo aj ako dezert.

18.08.2021 11:00
ryža, dlhozrnná ryža, basmati ryža, jazmínová... Foto:
V Ázii je ryža súčasťou takmer každého jedla.
debata

Správne pripraviť ryžu však nie je úplne jednoduché – aby nebola lepkavá, rozvarená alebo, naopak, tvrdá. Určite si mnohí pamätajú, že svoju prípadnú nechuť k ryži nadobudli v jedálňach, kde im na tanieri vždy pristála nevzhľadná a nechutná biela kopa.

Pri ryži platí viac ako pri iných potravinách, že nie je ryža ako ryža, každá sa hodí na iné jedlo a dodržiavať presné množstvá a postup sa rozhodne oplatí.

Dlhozrnná a guľatá

Prvá otázka po tom, ako vysypeme ryžu z vrecka, je – premyť či nepremyť? V princípe by ryža mala byť taká čistá, že by ju nemalo byť potrebné premývať. Premývanie slúži k odstraňovaniu škrobu, takže ak chceme ryžu sypkú, je dobré ju premyť, ak krémovejšiu, tak je dobré v nej škrob ponechať.

V Európe sa väčšinou používa tzv. parboiled ryža. Ide o predvarenú, usušenú ošúpanú dlhozrnnú ryžu. K dlhozrnnej ryži patria aj trochu exotickejšie chutiace odrody basmati a jazmínová ryža. Tieto sa používajú v receptoch ázijskych kuchýň ako príloha. Guľatozrnná ryža alebo ryža odrôd, ktoré sú stredom medzi dlhozrnnou a guľatozrnnou, sa používa na robenie paelly, risotta alebo mliečnej ryže a ryžového nákypu. Na risotto je napríklad najvhodnejšia odroda arborio. Okrem klasickej a najčastejšie používanej lúpanej ryže sa používa, samozrejme, aj jej výživovo hodnotnejší variant Natural, teda nelúpaná ryža. Tá obsahuje oveľa viac vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Na jej prípravu si však treba nechať oveľa viac času – asi dvojnásobok.

varecha, steak, roštenka, magazín varecha, Čítajte aj Vyznáte sa? Kráľovná mäsa: roštenka

Ako na to

Z dlhozrnnej ryže si stále väčšiu popularitu získava basmati ryža, ktorá je aromatickejšia ako iné odrody a pochádza z Afganistanu. Jazmínová ryža sa zase pestuje najmä na severe Thajska. Pomenovanie dostala podľa toho, že pri varení vonia príjemne po jazmíne.

V Ázii je ryža súčasťou takmer každého jedla, u nás sa používa najviac ako príloha k jedlu, pričom sa pripravuje chuťovo neutrálna, resp. na cibuľke. Ani trochu korenia jej však pri príprave nezaškodí. Recept na perfektnú ryžu ako prílohu k mäsovému či zeleninovému jedlu je jednoduchý – jedna šálka dlhozrnnej ryže, dve šálky vlažnej vody, trochu soli, polovicu cibule, ktorú prešpikujeme klinčekmi. Ryžu aj so všetkými prísadami necháme zvariť a varíme prikryté pomaly 25 minút. Keď je ryža hotová, cibuľu s klinčekmi odstránime.

Voda hrá pri varení ryže dôležitú úlohu. Keď jej nie je správne množstvo, nebude mať ryža tú správnu konzistenciu. Buď je lepkavá, alebo tvrdá. Dôležité je vedieť, že každá ryža si vyžaduje iné množstvo vody. Napríklad ryža Natural potrebuje na 1 šálku 2,5 šálky vody. Keďže nie je predvarená ako ryža s označením parboiled, treba ju variť 45 minút. Inak bude vnútri tvrdá, aj keď na povrchu bude mäkká. Na basmati a jazmínovú ryžu je potrebné asi 1,5 šálky vody na šálku ryže. Ryžu treba nechať 10 minút variť a potom ešte 10 minút „dôjsť“. Tak bude chutiť ako u Ázijcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryža #hnedá ryža #basmati ryža #jazmínová ryža #ryžové jedlá #varenie ryže

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...