Rebríček vedú Estónci s 12,5 kg skonzumovanej zmrzliny ročne pred Belgičanmi, obyvateľmi Litvy a Fínmi. Až za nimi sú Taliani. Nasledovaní ďalšími krajinami zo severného konca Európy – Švédmi, Dánmi a Írmi.
Ak vás zaujíma, kde je v tomto rebríčku Slovensko – tak podľa čísiel veľkými milovníkmi zmrzliny nie sme. Kým špička v Európe má spotrebu 7–8 kg zmrzliny na obyvateľa ročne, jeden priemerný Slovák jej zje len 3,7 kila. Ešte menej jej zjedia naši rakúski susedia. Zmrzlina sa v súčasnosti ponúka v neprebernej škále príchutí, experimentom sa hranice naozaj nekladú. Okrem toho však existujú rokmi overené zmrzlinové špeciality a poháre. Ponúkame prehľad najznámejších z nich:
Banánový split: banán rozrezaný na dve polovice, so zmrzlinou, šľahačkou a s čokoládovou omáčkou.
Poire belle Hélène (Hruška Helena): pošírovaná hruška položená na vanilkovej zmrzline s čokoládovou omáčkou.
Cassata: vanilková, malinová a čokoládová zmrzlina s kandizovaným ovocím.
Dame blanche (po nemecky Coupe Dänemark): vanilková zmrzlina vo vysokom pohári preliata čokoládovou omáčkou.
Bombe glacée (Zmrzlinová bomba): zmrzlinový dezert v tvare pologule, existuje naň až 60 receptov.
Ľadová káva a čokoláda: instantná káva alebo čokoláda s vanilkovou alebo inou zmrzlinou a šľahačkou.
Čítajte aj Ľahké prázdninové varenie: Inšpirácia zo StredomoriaNeapolitan slice (Neapolské rezy): dezert z troch zmrzlín – čokoládovej, vanilkovej a jahodovej, ktoré sú zmrazené spolu vo forme kociek.
Parfait: zmrzlinová masa, ktorá nie je úplne zmrazená, takže je krémovejšia.
Peach Melba (Pohár Melba): pošírovaná broskyňa na vanilkovej zmrzline s malinovým pyré a so šľahačkou.
Švédsky pohár: vanilková zmrzlina s jablkovým pyré, vaječným likérom a so šľahačkou. Obľúbený vo východnej časti Nemecka ako Schwedeneisbecher.
Spaghetti zmrzlina: vanilková zmrzlina vyformovaná ako špagety, s jahodovou omáčkou, so šľahačkou a s nastrúhanou bielou čokoládou.
Stracciatella: druh zmrzliny, ale aj zmrzlinový pohár s nastrúhanou čokoládou.
Tartufo: Guľa z vanilkovej zmrzliny so stredom z horkej čokolády obalená čokoládovou zmrzlinou.
Veilcheneis (fialková zmrzlina): rakúska špecialita, obľúbený druh kráľovnej Sissi, doteraz sa podáva v tradičných viedenských podnikoch, ako je Demel.
Eismarillenknödel (zmrzlinové marhuľové gule): ďalšia viedenská špecialita, sú to marhule obalené namiesto cesta vanilkovou zmrzlinou a orieškami.
Zapečená zmrzlina: volá sa aj Eissoufflé alebo Omelette surprise. Je to zmrzlina, ktorá sa v ohňovzdornej miske pokryje suflé a dá sa pod gril prudko krátko zapiecť.