Zmrzlinové kráľovstvo: Najznámejšie špeciality a poháre

Zmrzlina je určite najobľúbenejším sladkým letným osviežením, okrem samotnej sa dáva ako príloha aj k niektorým dezertom. Hoci najlepší zvuk a renomé má v Európe talianska zmrzlina, nie sú to na počudovanie Taliani, kto zje v Európe najviac zmrzliny na obyvateľa. Tú prekvapujúco najviac milujú na severe Európy.

16.08.2021 06:00
Pistáciová zmrzlina Foto: ,
Zmrzlina sa v súčasnosti ponúka v neprebernej škále príchutí.
debata

Rebríček vedú Estónci s 12,5 kg skonzumovanej zmrzliny ročne pred Belgičanmi, obyvateľmi Litvy a Fínmi. Až za nimi sú Taliani. Nasledovaní ďalšími krajinami zo severného konca Európy – Švédmi, Dánmi a Írmi.

Ak vás zaujíma, kde je v tomto rebríčku Slovensko – tak podľa čísiel veľkými milovníkmi zmrzliny nie sme. Kým špička v Európe má spotrebu 7–8 kg zmrzliny na obyvateľa ročne, jeden priemerný Slovák jej zje len 3,7 kila. Ešte menej jej zjedia naši rakúski susedia. Zmrzlina sa v súčasnosti ponúka v neprebernej škále príchutí, experimentom sa hranice naozaj nekladú. Okrem toho však existujú rokmi overené zmrzlinové špeciality a poháre. Ponúkame prehľad najznámejších z nich:

Banánový split: banán rozrezaný na dve polovice, so zmrzlinou, šľahačkou a s čokoládovou omáčkou.

Poire belle Hélène (Hruška Helena): pošírovaná hruška položená na vanilkovej zmrzline s čokoládovou omáčkou.

Cassata: vanilková, malinová a čokoládová zmrzlina s kandizovaným ovocím.

Dame blanche (po nemecky Coupe Dänemark): vanilková zmrzlina vo vysokom pohári preliata čokoládovou omáčkou.

Bombe glacée (Zmrzlinová bomba): zmrzlinový dezert v tvare pologule, existuje naň až 60 receptov.

Ľadová káva a čokoláda: instantná káva alebo čokoláda s vanilkovou alebo inou zmrzlinou a šľahačkou.

varecha, suncafé, Gabriela Hulanská, Čítajte aj Ľahké prázdninové varenie: Inšpirácia zo Stredomoria

Neapolitan slice (Neapolské rezy): dezert z troch zmrzlín – čokoládovej, vanilkovej a jahodovej, ktoré sú zmrazené spolu vo forme kociek.

Parfait: zmrzlinová masa, ktorá nie je úplne zmrazená, takže je krémovejšia.

Peach Melba (Pohár Melba): pošírovaná broskyňa na vanilkovej zmrzline s malinovým pyré a so šľahačkou.

Švédsky pohár: vanilková zmrzlina s jablkovým pyré, vaječným likérom a so šľahačkou. Obľúbený vo východnej časti Nemecka ako Schwedeneisbecher.

Spaghetti zmrzlina: vanilková zmrzlina vyformovaná ako špagety, s jahodovou omáčkou, so šľahačkou a s nastrúhanou bielou čokoládou.

Stracciatella: druh zmrzliny, ale aj zmrzlinový pohár s nastrúhanou čokoládou.

Tartufo: Guľa z vanilkovej zmrzliny so stredom z horkej čokolády obalená čokoládovou zmrzlinou.

Veilcheneis (fialková zmrzlina): rakúska špecialita, obľúbený druh kráľovnej Sissi, doteraz sa podáva v tradičných viedenských podnikoch, ako je Demel.

Eismarillenknödel (zmrzlinové marhuľové gule): ďalšia viedenská špecialita, sú to marhule obalené namiesto cesta vanilkovou zmrzlinou a orieškami.

Zapečená zmrzlina: volá sa aj Eissoufflé alebo Omelette surprise. Je to zmrzlina, ktorá sa v ohňovzdornej miske pokryje suflé a dá sa pod gril prudko krátko zapiecť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #zmrzlina #letné dezerty #letné osvieženie #zmrzlinové poháre

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...