Skryté vlastnosti slnečnicových semienok. Jedna vec vás poriadne prekvapí

Slnečnicové semiačka sa často prezentujú ako nie práve najzdravšia pochutina. Ak si však od nich odčítame praženie a solenie, získame unikátny zdroj výživných látok, ktoré naše telo významne vylepšia.

27.07.2021 11:00
slnečnicové semienka, tekvicové semienka,... Foto:
Dať si denne hrsť slnečnicových semienok je významná podpora pre imunitný systém.
debata

Pomáhajú chudnúť

Azda najprekvapivejšou vlastnosťou slnečnicových semienok je podpora pri chudnutí. Áno, slnečnicové semienka sú plné tukov a sú aj značne kalorické. Avšak sú bohaté na bielkoviny a vlákninu. Vďaka nim sa teda budete cítiť dlhšie najedení a štúdie ukazujú, že vďaka tomu znížite príjem kalórií v priebehu dňa. To pomáha významne redukovať hmotnosť. Do rannej kaše, šalátu, alebo vločiek sú ideálne.

Okamžitá energia

Slnečnicové semená sú dobrým zdrojom tiamínu, vitamínu B1. Ten pomáha štiepiť sacharidy, bielkoviny a tuky prítomné v potravinách a premieňa ich na energiu. To znamená, že hrsť slnečnicových semiačok vám dokáže dodať krátko po konzumácii okamžitú vzpruhu. A nepotrebujete ani kávu.

vajce, vajcia, voda, hrniec, varenie Čítajte aj Vajcia, špenát, vločky! Po 40-ke by mali byť na vašom tanieri častejšie, tu je dôvod

Zlepšujú náladu a myslenie

V slnečnicových semienkach sa nachádza vitamín B6. Zlepšuje náladu, zintenzívňuje koncentráciu a zlepšuje pamäť. Tento vitamín súčasne uvoľňuje serotonín a norepinefrín v našom tele. Jednoducho sa budete cítiť lepšie a aktívnejšie. Skvelé nápady vás čakajú po hrsti slnečnicových semienok.

Proti rakovine

Beta-sitosterol je fytosterol, ktorého zdrojom sú práve slnečnicové semienka. Medzi jeho kladné vlastnosti patrí schopnosť predchádzať rakovine prsníka. Spomaľuje rast nádorových buniek a tiež zabraňuje metastázovaniu. Prítomnosť silných antioxidantov v slnečnicových semiačkach tiež znižuje riziko akéhokoľvek rakovinového ochorenia. Vrátane rakoviny hrubého čreva.

Intenzívna podpora imunity

Dať si denne hrsť slnečnicových semienok je významná podpora pre imunitný systém. Dokonca viacfázová. Slnečnicové semená zvyšujú imunitu vďaka prítomnosti vitamínu E, zinku a selénu. Vitamín E zvyšuje imunitné reakcie a chráni pred infekčnými chorobami. Je tiež silným antioxidantom a zabraňuje voľným radikálom poškodzovať zdravé bunky v tele. Zinok chráni telo pred zápalmi aj alergiami a selén znižuje oxidačný stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vláknina #bielkoviny #antioxidanty #zdravé tuky #slnečnicové semená

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...