Fish and chips s hráškovo-mätovou kašou a koriandrovo-paradajkovou salsou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g tmavej tresky, 200 g múky tempura, 300 m vody, 1 kg zemiakov (odroda agria), olej na vyprážanie, 10 g soli, 500 g hrášku, 50 g masla, 20 g mäty
Salsa: 1 kg paradajok, 50 g koriandra (vňať), 100 ml sójovej omáčky, 10 g miso pasty, 100 g lúpaných konzervovaných paradajok (pomodoro), 100 ml olivového oleja
Postup:
1. Tresku umyjeme, osušíme a očistíme od prebytočných kostí. Nakrájame na porcie a nasolíme. Z tempury a vody pripravíme redšie liate cestíčko, v ktorom rybu obalíme. Smažíme v oleji zohriatom na 180 stupňov 6 minút do zlatista.
2. Zo zemiakov pripravíme hranolčeky a smažíme ich asi 10 minút v závislosti od ich hrúbky. Nakoniec rybu aj hranolčeky necháme odkvapkať od oleja a osolíme.
3. Hrášok vložíme do vriacej vody a varíme asi 5 minút. Potom vyberieme a roztlačíme na kašu. Osolíme, pridáme soľ, maslo a mätu a dobre rozmiešame.
4. Paradajky blanšírujeme vo vriacej vode asi 30 sekúnd, vyberieme a dáme do studenej vody. Ošúpeme a vyberieme stred. Dužinu bez stredu nakrájame na malé kocky ktoré zmiešame s nasekaným koriandrom, so sójovou omáčkou, s pomodorom, miso pastou a olivovým olejom. Servírujeme všetko spolu.
Čítajte aj Ako variť s pivom?Zapekané nachos s chorizom, so syrom a s jarnou cibuľkou a petržlenová majonéza
Na 5 porcií potrebujeme:
500 g kukuričných nachos natural, 150 g salámy chorizo, 500 g syra gouda alebo ementaler, 100 g jarnej cibuľky, 100 g kyslej smotany, 1 g soli, 1 g mletého čierneho korenia, 250 g majonézy, 100 ml petržlenového oleja
Postup:
1. Do zapekacej misy vložíme vrstvu nachos, na ne dáme časť kyslej smotany ochutenej soľou a korením, časť choriza nakrájaného na malé kocky a najemno nasekanej jarnej cibuľky.
2. Takto pripravíme dve až tri vrstvy nachos. Na záver zasypeme nastrúhaným syrom. Zapekáme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 10 minút.
3. Petržlenovú majonézu pripravíme tak, že do nádoby dáme majonézu a za stáleho šľahania pridávame petržlenový olej, až kým majonéza nezozelenie. Môžeme ju dochutiť soľou a korením.
Recepty pripravil Marek Bielčik, šéfkuchár Brasserie La Marine v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pivná nátierka na Varecha.sk