Ako variť s pivom?

Pred jednou českou reštauráciou sme pred pár rokmi videli tento nápis: „Rád varím s pivom. Občas ho dokonca používam aj do jedál...“ Pivo patrí určite medzi najobľúbenejších „spoločníkov“ k jedlu, ale svoje miesto má rozhodne aj ako prísada do jedál - aj keď sa často podceňuje.

04.07.2021 10:00
varecha, pivo, varenie s pivom, Foto:
Svetlé pivo je tiež vhodné na varenie.
debata

Pivo dáva omáčkam, šťavám, polievkam, hlavným jedlám, ale aj dezertom osobitnú chuť. Na varenie sa pritom hodia všetky druhy piva – od typu plzenského až po ťažké tmavé pivá s vysokým obsahom alkoholu. Tak ako sa hodí takmer ku každému jedlu, má všestranné využitie aj pri varení.

Kto sa rozhodne pridať ho do jedál, tomu šéfkuchári odporúčajú začať tmavým pivom pre jeho sladšiu chuť. Hodí sa napríklad výborne na nakladanie mäsa na grilovanie alebo na prípravu štiav (omáčok) k mäsu. Tiež ho možno pridať do cestíčka na bravčové rezne.

melón, šalát, feta, mäta Čítajte aj Chuť melóna trocha inak! Pikantnejšie, v letnom šaláte

Svetlé pivo je tiež vhodné na varenie, treba však brať do úvahy stupeň jeho horkosti. Klasickým receptom s plzenským pivom je teľacia hruď na pive s kelom – populárny je najmä v Rakúsku a v Taliansku. Teľacie sa varí v pive, čo mu dodá korenistú chuť. Potom sa natrie zmesou horčice, soli a čierneho korenia a dá sa piecť, pričom sa znovu podlieva pivom. Neskôr sa na plech pridá mrkva, cibuľa, bobkový list, zeler a pór a všetko sa pečie pri 180 °C dve hodiny. Podáva sa s duseným kelom, varenými zemiakmi – a s vychladeným plzenským pivom.

Aj nasladko

Omáčky, polievky, mäso na pive si dokáže predstaviť každý, ale pivo do dezertov? Hoci sa táto kombinácia môže zdať zvláštna, skvelé sú napríklad pivné lievance.

Pivné lievance

Potrebujeme:

6 vajec, 30 g vanilkového cukru, 300 g hladkej múky, 75 ml mlieka, 75 ml tmavého piva typu bock

Postup:

1. Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cestíčko

2. Necháme hodinu odstáť a potom urobíme lievance.

3. Ozdobíme čučoriedkami alebo iným drobným ovocím a posypeme cukrom.

Vareškov tip: Tento recept sa dá urobiť aj naslano, stačí vynechať vanilkový cukor a namiesto neho cesto posoliť. Namiesto čučoriedok posypať napríklad opraženou slaninou a cibuľkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Varecha.sk #varenie s pivom #magazín Varecha #TV Varecha

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...