Ak chceme varené mäso z polievky servírovať ako hlavný chod, vtedy treba dať mäso až do vriacej vody. Tak sa póry v ňom uzatvoria a zostane pekne šťavnaté. Vývar však nebude taký silný.
Domáca balzamiková redukcia
Balzamikovú redukciu (balsamico crema) možno kúpiť aj v obchode, ale vieme si ju vyrobiť aj doma. Stačí na to balzamikový ocot a kryštálový cukor. Do malého hrnčeka nalejeme ocot (asi 150 ml), pridáme polievkovú lyžicu kryštálového cukru a na miernom ohni redukujeme, kým nedostaneme sirupovú konzistenciu. Oheň musí byť mierny, aby redukcia nezhorkla.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čokoládová poleva inakChrumkavá zelenina
Zeleninu vo vývare – mrkvu, petržlen, zeler – by sme nemali variť viac ako hodinu, ak chceme, aby zostala chrumkavá. Tak ju môžeme použiť napríklad do šalátov alebo ako vložku do polievky.
Mrazenie ovocia
Ak chceme mraziť ovocie, mali by sme ho pred mrazením pocukrovať. Odporúča sa pridať 80–100 g cukru na kilogram ovocia. Vydrží dlhšie, zachová si lepšie arómu a tiež bude vyzerať po rozmrazení lepšie.