Tipy, triky a nápady: Veľa podôb sójovej omáčky

Sójová omáčka má niečo podobné s našim vínom či pivom – v ázijských krajinách je jej totiž toľko značiek. Pre varenie sú však najdôležitejšie tri druhy.

26.05.2021 13:00
sójová omáčka, varecha, Foto:
Tmavá sójová omáčka dlhšie dozrieva.
debata

Bledá sójová omáčka má redšiu konzistenciu s ľahkou, slanou arómou. Je ideálna na varenie. Tmavá sójová omáčka dlhšie dozrieva, je tmavá, má hustú konzistenciu, je sladšia a ideálna napríklad k suši. Sladká sójová omáčka je prisladená cukrom alebo sladom a používa sa do omáčok k mäsu a zelenine.

Tipy pre suflé

Nadýchané suflé patrí k obľúbeným dezertom, ale dá sa robiť aj na slano. Pripravuje sa väčšinou vo vodnom kúpeli v rúre, ale môže sa stať, že na povrchu začne hnednúť skôr, ako je hotové. Vtedy ho treba len prikryť alobalom. Najdôležitejšie však je servírovať suflé hneď po vybraní z rúry, lebo rýchlo spľasne.

šalotka, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako čistiť šalotku

Volské oká, ako majú byť

Najjednoduchšie veci sú najťažšie. Ak napríklad chcete, aby sa volské oka pekne leskli, mali by ste vajíčka osoliť až pred podávaním. Najlepšie sa vydaria, ak vajcia budete robiť na malom plameni na masle alebo masti 3–5 minút. Potom treba panvicu na chvíľu prikryť, aby boli tepelne upravené aj žĺtky.

Chutnejšie sugo

Sugo, paradajková omáčka na cestoviny, sa pripravuje z paradajok, cibule, mrkvy a zo stopiek zeleru. Chuť bude lepšia a delikátnejšia, ak do hotovej omáčky pridáte pred podávaním malú lyžičku medu alebo trošku cukru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #tipy #Varecha.sk #sója #volské oko #magazín Varecha #suflé #sójová omáčka

+ Čas venovaný príprave jedla je investíciou do vášho šťastia a zdravia.
S peniazmi hospodárte opatrne, mali by...

+ Sny sa vám môžu splniť, len musíte tomuto stavu pomôcť aj vy sama.
Networking je dôležitý, nové kontakty otvoria...