Bledá sójová omáčka má redšiu konzistenciu s ľahkou, slanou arómou. Je ideálna na varenie. Tmavá sójová omáčka dlhšie dozrieva, je tmavá, má hustú konzistenciu, je sladšia a ideálna napríklad k suši. Sladká sójová omáčka je prisladená cukrom alebo sladom a používa sa do omáčok k mäsu a zelenine.
Tipy pre suflé
Nadýchané suflé patrí k obľúbeným dezertom, ale dá sa robiť aj na slano. Pripravuje sa väčšinou vo vodnom kúpeli v rúre, ale môže sa stať, že na povrchu začne hnednúť skôr, ako je hotové. Vtedy ho treba len prikryť alobalom. Najdôležitejšie však je servírovať suflé hneď po vybraní z rúry, lebo rýchlo spľasne.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako čistiť šalotkuVolské oká, ako majú byť
Najjednoduchšie veci sú najťažšie. Ak napríklad chcete, aby sa volské oka pekne leskli, mali by ste vajíčka osoliť až pred podávaním. Najlepšie sa vydaria, ak vajcia budete robiť na malom plameni na masle alebo masti 3–5 minút. Potom treba panvicu na chvíľu prikryť, aby boli tepelne upravené aj žĺtky.
Chutnejšie sugo
Sugo, paradajková omáčka na cestoviny, sa pripravuje z paradajok, cibule, mrkvy a zo stopiek zeleru. Chuť bude lepšia a delikátnejšia, ak do hotovej omáčky pridáte pred podávaním malú lyžičku medu alebo trošku cukru.