Sušienky
Jednoduché keksy, ktoré zvládne aj začiatočník. Do čokoládových sa dávajú čokoládové čipsy, ale presne tú istú úlohu splnia aj nalámané kúsky čokolády napríklad z figúrok.
Mafiny
Podobne ako sušienky sú mafiny vhodnou možnosťou, ako zužitkovať zvyšky čokolády. Stačí čokoládu pridať do hotového cesta pred pečením – a je to.
Do koláčov
Kúsky čokolády možno nalámať aj do mnohých iných koláčov – bez toho, že by ich chuť poškodili, naopak, dodajú im iný šmrnc. Napríklad do bábovky, vianočky, biskupského, ale aj bielkového chlebíka, ale napríklad aj do „plechových“ koláčov. Teda takých, kde sa cesto len vyleje na plech, upečie a pokrája na kúsky.
Čokoládové müsli
Urobiť si vlastné müsli nie je nijaká veda a aspoň viete, čo jete. Stačí opražiť ovsené vločky na panvici, pridať podľa chuti trochu cukru, aby skaramelizovali. Do vychladnutých pridať suroviny podľa chuti – a môže to byť aj nadrobno nalámaná čokoláda.
Lahodné hrudky
Ďalší spôsob, ako dodať čokoládovým figúrkam nový život, je skombinovať ich s nesladenými kukuričnými lupienkami. Stačí roztopiť nalámanú čokoládu vo vodnom kúpeli, pridať lupienky (prípadne aj orechy a sušené ovocie), urobiť hrudky a nechať stuhnúť.
Na paličku
Touto sladkosťou určite potešíte členov rodiny. Čokoládu treba roztopiť vo vodnom kúpeli a naliať do silikónových foriem na ľad alebo miniformičiek na mafiny. Môžeme do nej pridať ďalšie dobroty podľa chuti – drobné ovocie, oriešky, korenie… fantázii sa medze nekladú. Naplnené formičky treba dať stuhnúť do chladničky a keď je čokoláda polotuhá, zapichnúť do každého kúska paličku a nechať úplne stuhnúť.
Čítajte viac Nielen tmavá čokoláda! 3 zdravé potraviny, ktoré nás urobia šťastnejšímiNová čokoláda
Ak máte doma formy na robenie čokolády, tak si môžete zo zvyškov vyrobiť vlastnú. Zase stačí roztopiť zvyšky čokolády vo vodnom kúpeli, pridať ingrediencie podľa vlastného výberu, naliať do formy a nechať stuhnúť.
Horúca čokoláda
Jeden z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov, ako zužitkovať zvyšky čokolády, je roztopiť ju v horúcom mlieku. Tiež ju možno ochutiť, napríklad pridať trošku škorice alebo likéru, a ozdobiť šľahačkou.
Čokoládový likér
Stačí zmiešať a zohriať mlieko a smotanu (napríklad v množstve 200 a 250 ml) a v horúcom roztopiť 250 g kúskov čokolády. Rozmixovať, pridať vanilkový extrakt a 100 ml alkoholu podľa chuti – vodky alebo rumu.
Ako fondue
Zo zvyškov čokolády môžeme pripraviť aj fondue – stačí opäť čokoládu roztopiť a namáčať do nej kúsky ovocia, orieškov. Prípadne možno nechať čokoládu na nich stuhnúť.