Zvyšky čokolády 10 x inak

Tento problém poznajú v mnohých domácnostiach a momentálne, pár týždňov po Veľkej noci, je znova aktuálny. Čo s čokoládovými zajacmi a vajíčkami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných balíčkov? Niečo sa, samozrejme, zje, ale niečo „trčí“ v skrini a niekedy skončí v koši. Čo je škoda, lebo aj takáto čokoláda sa dá využiť a spotrebovať. Prinášame desať tipov.

28.04.2021 15:00
susienky, cookies, varecha Foto:
Jednoduché sušienky, ktoré zvládne aj začiatočník.
debata

Sušienky

Jednoduché keksy, ktoré zvládne aj začiatočník. Do čokoládových sa dávajú čokoládové čipsy, ale presne tú istú úlohu splnia aj nalámané kúsky čokolády napríklad z figúrok.

Mafiny

Podobne ako sušienky sú mafiny vhodnou možnosťou, ako zužitkovať zvyšky čokolády. Stačí čokoládu pridať do hotového cesta pred pečením – a je to.

Do koláčov

Kúsky čokolády možno nalámať aj do mnohých iných koláčov – bez toho, že by ich chuť poškodili, naopak, dodajú im iný šmrnc. Napríklad do bábovky, vianočky, biskupského, ale aj bielkového chlebíka, ale napríklad aj do „plechových“ koláčov. Teda takých, kde sa cesto len vyleje na plech, upečie a pokrája na kúsky.

Čokoládové müsli

Urobiť si vlastné müsli nie je nijaká veda a aspoň viete, čo jete. Stačí opražiť ovsené vločky na panvici, pridať podľa chuti trochu cukru, aby skaramelizovali. Do vychladnutých pridať suroviny podľa chuti – a môže to byť aj nadrobno nalámaná čokoláda.

Lahodné hrudky

Ďalší spôsob, ako dodať čokoládovým figúrkam nový život, je skombinovať ich s nesladenými kukuričnými lupienkami. Stačí roztopiť nalámanú čokoládu vo vodnom kúpeli, pridať lupienky (prípadne aj orechy a sušené ovocie), urobiť hrudky a nechať stuhnúť.

Na paličku

Touto sladkosťou určite potešíte členov rodiny. Čokoládu treba roztopiť vo vodnom kúpeli a naliať do silikónových foriem na ľad alebo miniformičiek na mafiny. Môžeme do nej pridať ďalšie dobroty podľa chuti – drobné ovocie, oriešky, korenie… fantázii sa medze nekladú. Naplnené formičky treba dať stuhnúť do chladničky a keď je čokoláda polotuhá, zapichnúť do každého kúska paličku a nechať úplne stuhnúť.

čokoláda, pochúťka, delikatesa, radosť Čítajte viac Nielen tmavá čokoláda! 3 zdravé potraviny, ktoré nás urobia šťastnejšími

Nová čokoláda

Ak máte doma formy na robenie čokolády, tak si môžete zo zvyškov vyrobiť vlastnú. Zase stačí roztopiť zvyšky čokolády vo vodnom kúpeli, pridať ingrediencie podľa vlastného výberu, naliať do formy a nechať stuhnúť.

Horúca čokoláda

Jeden z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov, ako zužitkovať zvyšky čokolády, je roztopiť ju v horúcom mlieku. Tiež ju možno ochutiť, napríklad pridať trošku škorice alebo likéru, a ozdobiť šľahačkou.

Čokoládový likér

Stačí zmiešať a zohriať mlieko a smotanu (napríklad v množstve 200 a 250 ml) a v horúcom roztopiť 250 g kúskov čokolády. Rozmixovať, pridať vanilkový extrakt a 100 ml alkoholu podľa chuti – vodky alebo rumu.

Ako fondue

Zo zvyškov čokolády môžeme pripraviť aj fondue – stačí opäť čokoládu roztopiť a namáčať do nej kúsky ovocia, orieškov. Prípadne možno nechať čokoládu na nich stuhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #fondue #mafiny #sušienky #horúca čokoláda #čokoládový dezert

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...