Nielen tmavá čokoláda! 3 zdravé potraviny, ktoré nás urobia šťastnejšími

Sladké a zároveň zdravé? Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je skvelým príkladom tejto netypickej dvoj-kombinácie.

19.03.2021 09:00
čokoláda, pochúťka, delikatesa, radosť Foto:
Zahryznete sa?
debata

Prospešné látky v nej obsiahnuté zabezpečujú uvoľnenie hormónu šťastia serotonínu. Okrem toho je v tmavej čokoláde dostatok flavonoidov, ktoré rovnako, ako napríklad čučoriedky, dokážu zdvihnúť človeku náladu.

Banány

Banány sa už dlhodobo považujú za skutočných tvorcov dobrej nálady. Obsahujú tryptofán, ktorý prispieva k syntéze hormónu šťastia sérotonínu a ten zlepšuje náladu a navyše pomáha relaxácii organizmu. Okrem toho slúžia ako zdroj rýchlej energie, ale takisto draslíka, ktorý je dôležitý pre srdce a svaly.

Losos

Vďaka množstvu zdravých omega-3 mastných kyselín chráni predovšetkým naše srdce a cievy. Ale… Prosperuje aj naša nálada, čo dokázali aj vedci. Na univerzite v čínskom meste Qingdao vedci vyhodnotili dáta z 26 štúdií a prišli k záveru, že ľudia, ktorí jedia veľa rýb, majú oveľa nižšie riziko depresie. Ryby treba v takomto prípade konzumovať raz až dva razy týždenne.

Zelená zelenina

Zelenina ako špenát, ale aj superpotravina avokádo, obsahujú veľa dôležitej kyseliny listovej, ktorá patrí do skupiny vitamínov B. Nízka hladina kyseliny listovej bola spojená s vyšším rizikom depresie, pretože má okrem iného aj priamy vplyv na produkciu hormónu šťastia, už spomenutého serotonínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #banán #avokádo

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....