Panvice z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele treba pred tým, než na ne dáme piecť mäso, poriadne rozohriať. Či je už dno dostatočne horúce, zistíme jednoducho – kvapneme naň vodu. Ak kvapka alebo kvapky po ňom tancujú, je panvica dostatočne horúca. Potom treba pridať trochu tuku, aby sa mäso na dno príliš nelepilo.
Rolls Royce medzi ryžami
Za rolls royce medzi ryžami je považovaná tzv. divá ryža, u nás niekedy nazývaná aj čierna či indiánska. Má orieškovú arómu a mimoriadne sa hodí ako príloha k rybám a kôrovcom. Jej príprava je náročnejšia ako varenie klasickej ryže. Odporúča sa ju premyť, aby sa odstránil škrob, ktorý je v nej obsiahnutý, a potom ju nechať dve hodiny namočenú vo vode, aby zmäkla. Varí sa asi 45 minút v nádobe prikrytej pokrievkou.
Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Abeceda risottaPár kvapiek citróna
Ak potrebujete do marinády, na šalát, do koktailu alebo do cesta len pár kvapiek citrónovej šťavy, pomôže jednoduchý trik. Urobte na jednom konci citróna pár dierok napríklad špáradlom alebo vidličkou. Stlačte potom citrón na opačnom konci a cez dierky vytlačíte toľko šťavy, koľko potrebujete.
Ako lúpať oriešky a mandle
Ak potrebujete do receptu olúpané mandle alebo oriešky, môžete si ich také kúpiť v obchode – alebo si ich pripraviť sami. Existujú na to rozličné metódy. Oriešky treba opražiť a potom dobre vyšúchať v utierke, tak ich zbavíme väčšiny šupiek. Mandle vyžadujú trochu iný prístup: treba ich dať do vriacej vody, chvíľu povariť a potom tiež vyšúchať v utierke, resp. došúpať.