Tipy, triky a nápady: Abeceda risotta

Aby sme si doma urobili pravé risotto, ako od Taliana, treba dodržať niekoľko zásad. Prvým krokom k úspechu je výber ryže.

17.04.2021 10:00
ryža, ryžová diéta Foto:
Aby sme si doma urobili pravé risotto, ako od Taliana, treba dodržať niekoľko zásad.
debata

Musí to byť talianska okrúhla ryža – Vialone, Arborio, alebo Carnaroli. Prijíma lepšie vodu a má viac škrobu, čo je dôležité, aby bolo risotto krémové. Aby sme to dosiahli, musíme ho počas celého času prípravy miešať. Tekutinu doň prilievame vždy len horúcu a postupne. Ryža by mala byť hotová asi po 20-tich minútach miešania. Potom do nej primiešane ešte čerstvo nastrúhaný parmezán a maslo a necháme chvíľu odstáť. Risotto bude ešte krémovejšiu konzistenciu.

Hrozienka poumývajte

Ak kupujete sušené hrozienka, tak treba uprednostniť tie, ktoré nie sú sírené – malo by to byť vždy uvedené na obale. Sušené ovocie sa síri kvôli tomu, aby sa zabránilo jeho plesniveniu. Ak je na obale uvedené, že hrozienka sú sírené, treba ich pred používaním bezpodmienečne poumývať a usušiť. Ak kupujete nie balené, ale vážené hrozienka, treba sa na to, či boli sírené, spýtať predavača.

paradajková omáčka Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Paradajková polievka inak

Drahý šafran

Šafran je považovaný za najdrahšie korenie sveta, získava sa z piestikov rastliny, ktorá je príbuzná nášmu krokusu. Chutí horko a je jemne pikantný. Používa sa v malých množstvách a to na dochutenie jedál z ryže, rybacích polievok a omáčok. Než ním ale jedlo ochutíte, treba ho chvíľku povariť v troške vody, polievky alebo vína.

Sladkokyslý nálev inak

Klasický sladkokyslý nálev do šalátu dostane úplne inú chuť, ak použijete malý trik. Namiesto cukru ho oslaďte malinovou šťavou, alebo trochou jablkového pretlaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #tipy #hrozienka #šafran #nálev #rizoto #magazín Varecha #risotto

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...