Musí to byť talianska okrúhla ryža – Vialone, Arborio, alebo Carnaroli. Prijíma lepšie vodu a má viac škrobu, čo je dôležité, aby bolo risotto krémové. Aby sme to dosiahli, musíme ho počas celého času prípravy miešať. Tekutinu doň prilievame vždy len horúcu a postupne. Ryža by mala byť hotová asi po 20-tich minútach miešania. Potom do nej primiešane ešte čerstvo nastrúhaný parmezán a maslo a necháme chvíľu odstáť. Risotto bude ešte krémovejšiu konzistenciu.
Hrozienka poumývajte
Ak kupujete sušené hrozienka, tak treba uprednostniť tie, ktoré nie sú sírené – malo by to byť vždy uvedené na obale. Sušené ovocie sa síri kvôli tomu, aby sa zabránilo jeho plesniveniu. Ak je na obale uvedené, že hrozienka sú sírené, treba ich pred používaním bezpodmienečne poumývať a usušiť. Ak kupujete nie balené, ale vážené hrozienka, treba sa na to, či boli sírené, spýtať predavača.
Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Paradajková polievka inakDrahý šafran
Šafran je považovaný za najdrahšie korenie sveta, získava sa z piestikov rastliny, ktorá je príbuzná nášmu krokusu. Chutí horko a je jemne pikantný. Používa sa v malých množstvách a to na dochutenie jedál z ryže, rybacích polievok a omáčok. Než ním ale jedlo ochutíte, treba ho chvíľku povariť v troške vody, polievky alebo vína.
Sladkokyslý nálev inak
Klasický sladkokyslý nálev do šalátu dostane úplne inú chuť, ak použijete malý trik. Namiesto cukru ho oslaďte malinovou šťavou, alebo trochou jablkového pretlaku.