K teplému zemiakovému šalátu s horčicovým dresingom a hráškom, sa výborne hodí práve zelená špargľa. Tu je recept!
Na šalát potrebujeme:
- 500 g zemiakov/alebo baby zemiačikov
- 2 PL olivového oleja
- 500 g zelenej špargle
- 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 100 g mladej cibuľky
- 100 g baby špenátu
Na dressing
- 1 bio citrón
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL horčicových semiačok
- 1 ČL olivového oleja
- 2 PL smotany
- soľ, korenie podľa chuti
Ako na to?
- Predhrejeme rúru na 220 °C.
- Hrášok dáme do misky s vriacou vodou. Asi po troch minútach vodu cez sitko scedíme a hrášok odstavíme.
- Zelenú špargľu umyjeme a ak je to potrebné, odrežeme spodné drevité konce.
- Zemiaky umyjeme, prekrojíme na polovicu či na plátky a potom zmiešame v miske s dvoma lyžicami olivového oleja. Baby zemiaky pečieme v celku.
- Zemiaky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, dochutíme soľou a korením, pečieme asi 25 až 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.
- Po 20 minútach dáme na plech špargľu posypanú horčicovými semiačkami a 5 až 10 minút pečieme.
- Keď semiačka začnú príjemne voňať, zemiaky sú zlatohnedé a špargľa je hotová na zahryznutie, môžeme vybrať z rúry.
Dresing
- Umyjeme jarnú cibuľku a nakrájame na krúžky.
- Citrónovú kôru najemno nastrúhame do misky, šťavu vytlačíme takisto.
- Dijonskú horčicu, olivový olej a smotanou v miske vymiešame, dochutíme soľou a korením.
- Baby špenát umyjeme a naaranžujeme v miske alebo na veľkom tanieri s hráškom, zemiakmi horčicovými semiačkami a kúskami špargle. Dresingom pokvapkáme ešte teplý šalát, dozdobíme jarnou cibuľkou.
Vyskúšajte aj recept z TV Varecha – lahodná špargľa
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk