Sladké jahodové inšpirácie

Jahody sú kráľovským ovocím a ľudia ho konzumujú už odnepamäti. Najchutnejšie sú jahody v čase plnej zrelosti.

20.06.2014 12:30
jahody, ovocie, leto Foto:
Z jahôd pripravíte neopakovateľné lahôdky.
debata

Samozrejme, domáce sú domáce, ale väčšinu jahodových pochúťok možno pripraviť i z jahôd kupovaných alebo mrazených. Dajte sa inšpirovať.

Jahodový dezert

Klasické jahody so šľahačkou nahradíme zdravšou verziou – pripravíme ich s kyslou smotanou tak, že ich zbavíme stopiek a roztlačíme v mise s troškou cukru, rozdelíme do misiek a ozdobíme 2 lyžicami kyslej smotany. Navrch patrí lístok mäty.

Jahodové mlieko

Príprava domáceho jahodového mlieka je jednoduchá – na liter mlieka treba 250 g jahôd, ktoré zbavíme stopiek, umyjeme, mlieko a jahody rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať cukor alebo kvapku citrónovej šťavy. Necháme odstáť v chladničke.

Jahodový tvaroh

Na pol kila tvarohu potrebujeme pol kila jahôd a cukor podľa chuti. Jahody najprv roztlačíme s cukrom, dáme do mixéra, pridáme tvaroh a všetko poriadne zmiešame. Zmes dáme do misiek, necháme odležať v chladničke a ozdobíme čerstvou mätou.

Jahodový koktail

Do mixéra dáme jahody, cukor, jahodovú dreň a asi 100 ml smotany. Dôkladne všetko rozmixujeme a rozdelíme do pohárov. Zvyšnú smotanu zmiešame s mliekom a dolejeme do koktailu. Naplníme do pohárov a ozdobíme čerstvými jahodami a mätou.

Jahodová zmrzlina

Jahody roztlačíme, zmrznuté nahrubo nastrúhame, pomaly rozšľaháme s téglikom jogurtu a cukrom podľa chuti. Šľahačku vyšľaháme a zľahka vmiešame do jahodovej zmesi. Pripravenú zmes dáme do stroja na zmrzlinu alebo do mrazničky.

Jahodové bowle

Do misy vsypeme asi kilo jahôd, prisypeme dvesto gramov cukru, prikryjeme a necháme hodinu v chlade odležať. Potom na ovocie nalejeme 700 ml bieleho vína a opäť dáme do chladničky. Pred podávaním prilejeme fľašu šampanského a premiešame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #recept #vitamíny #jahody

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...