Samozrejme, domáce sú domáce, ale väčšinu jahodových pochúťok možno pripraviť i z jahôd kupovaných alebo mrazených. Dajte sa inšpirovať.
Jahodový dezert
Klasické jahody so šľahačkou nahradíme zdravšou verziou – pripravíme ich s kyslou smotanou tak, že ich zbavíme stopiek a roztlačíme v mise s troškou cukru, rozdelíme do misiek a ozdobíme 2 lyžicami kyslej smotany. Navrch patrí lístok mäty.
Jahodové mlieko
Príprava domáceho jahodového mlieka je jednoduchá – na liter mlieka treba 250 g jahôd, ktoré zbavíme stopiek, umyjeme, mlieko a jahody rozmixujeme a podľa chuti môžeme pridať cukor alebo kvapku citrónovej šťavy. Necháme odstáť v chladničke.
Jahodový tvaroh
Na pol kila tvarohu potrebujeme pol kila jahôd a cukor podľa chuti. Jahody najprv roztlačíme s cukrom, dáme do mixéra, pridáme tvaroh a všetko poriadne zmiešame. Zmes dáme do misiek, necháme odležať v chladničke a ozdobíme čerstvou mätou.
Jahodový koktail
Do mixéra dáme jahody, cukor, jahodovú dreň a asi 100 ml smotany. Dôkladne všetko rozmixujeme a rozdelíme do pohárov. Zvyšnú smotanu zmiešame s mliekom a dolejeme do koktailu. Naplníme do pohárov a ozdobíme čerstvými jahodami a mätou.
Jahodová zmrzlina
Jahody roztlačíme, zmrznuté nahrubo nastrúhame, pomaly rozšľaháme s téglikom jogurtu a cukrom podľa chuti. Šľahačku vyšľaháme a zľahka vmiešame do jahodovej zmesi. Pripravenú zmes dáme do stroja na zmrzlinu alebo do mrazničky.
Jahodové bowle
Do misy vsypeme asi kilo jahôd, prisypeme dvesto gramov cukru, prikryjeme a necháme hodinu v chlade odležať. Potom na ovocie nalejeme 700 ml bieleho vína a opäť dáme do chladničky. Pred podávaním prilejeme fľašu šampanského a premiešame.