Talianske syry sú pýchou národa

Taliansko patrí medzi svetovú špičku vo výrobe syrov a Taliani patrili medzi tých, ktorí sa medzi prvými zaoberali ochranou svojich syrov proti konkurenčnému zneužitiu.

08.04.2013 15:30
syry, Taliansko, talianska kuchyňa Foto:
V roku 1951 vznikol zákon, ktorý garantoval kvalitu, pôvod a značku syrov.
debata

Už v roku 1925 vydali prvý dekrét, ktorý riešil definíciu syra, a v roku 1951 vznikol zákon, ktorý garantoval kvalitu, pôvod a značku syrov.

Parmiggiano-Reggiano (parmezán)

Zrnitý, veľmi tvrdý, drobivý syr vyrábaný z čerstvého a čiastočne odtučneného kravského mlieka. Mlieko na jeho výrobu musí pochádzať výhradne z voľne sa pasúcich kráv, ktoré sa spásajú iba zelené krmivo.

Gorgonzola

Svetoznámy plnotučný plesňový syr vyrábaný v Piemonte a Lombardii na severe Talianska. Na rozdiel od konkurenčného francúzskeho rokfortu sa vyrába z kravského (prípadne kozieho) mlieka, nie z ovčieho.

Mascarpone

Krémový čerstvý syr, ktorý sa vyrába zo smotany z kravského mlieka. Má pôvod v severnom Taliansku, obsahuje vysoké percento tuku, preto sa niekedy používa namiesto masla a je súčasťou známeho dezertu tiramisu.

Mozzarella

Snehobiely mäkký syr vyrábaný z mlieka domestikovaného vodného byvola alebo z kravského mlieka. Musí sa skonzumovať v deň výroby, obsahuje veľa vody, ale naložený v slanom náleve alebo srvátke a vákuovo balený vydrží dlhšie.

Grana Padano

Zrnitý syr produkovaný na veľkom území v severnej časti Talianska. Je to jeden z najstarších tvrdých syrov na svete, je menej drobivý, jemnejší a vraj menej kvalitný ako parmezán, ale Taliani mu často dajú prednosť kvôli nižšej cene.

Pecorino romano

Tvrdý slaný syr z ovčieho mlieka vhodný na strúhanie a podobne ako parmezán používaný hlavne na cestoviny. Vyrábal sa už koncom 19. storočia v oblasti Lazio. Názov tohto pikantného syra pochádza z talianskeho „pecora“, teda ovca.

Ricotta

Ovčí alebo kravský mäkký srvátkový syr. Základnou surovinou na jeho výrobu je sladká srvátka. Ricotta je čerstvý syr odlišný od dlho zrejúcich syrov, je čisto biely, má relatívne nízky obsah tuku a rýchlo sa kazí.

debata chyba

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....