Už v roku 1925 vydali prvý dekrét, ktorý riešil definíciu syra, a v roku 1951 vznikol zákon, ktorý garantoval kvalitu, pôvod a značku syrov.
Parmiggiano-Reggiano (parmezán)
Zrnitý, veľmi tvrdý, drobivý syr vyrábaný z čerstvého a čiastočne odtučneného kravského mlieka. Mlieko na jeho výrobu musí pochádzať výhradne z voľne sa pasúcich kráv, ktoré sa spásajú iba zelené krmivo.
Gorgonzola
Svetoznámy plnotučný plesňový syr vyrábaný v Piemonte a Lombardii na severe Talianska. Na rozdiel od konkurenčného francúzskeho rokfortu sa vyrába z kravského (prípadne kozieho) mlieka, nie z ovčieho.
Mascarpone
Krémový čerstvý syr, ktorý sa vyrába zo smotany z kravského mlieka. Má pôvod v severnom Taliansku, obsahuje vysoké percento tuku, preto sa niekedy používa namiesto masla a je súčasťou známeho dezertu tiramisu.
Mozzarella
Snehobiely mäkký syr vyrábaný z mlieka domestikovaného vodného byvola alebo z kravského mlieka. Musí sa skonzumovať v deň výroby, obsahuje veľa vody, ale naložený v slanom náleve alebo srvátke a vákuovo balený vydrží dlhšie.
Grana Padano
Zrnitý syr produkovaný na veľkom území v severnej časti Talianska. Je to jeden z najstarších tvrdých syrov na svete, je menej drobivý, jemnejší a vraj menej kvalitný ako parmezán, ale Taliani mu často dajú prednosť kvôli nižšej cene.
Pecorino romano
Tvrdý slaný syr z ovčieho mlieka vhodný na strúhanie a podobne ako parmezán používaný hlavne na cestoviny. Vyrábal sa už koncom 19. storočia v oblasti Lazio. Názov tohto pikantného syra pochádza z talianskeho „pecora“, teda ovca.
Ricotta
Ovčí alebo kravský mäkký srvátkový syr. Základnou surovinou na jeho výrobu je sladká srvátka. Ricotta je čerstvý syr odlišný od dlho zrejúcich syrov, je čisto biely, má relatívne nízky obsah tuku a rýchlo sa kazí.