Oháňajú sa tým dnes už mnohé značky, ale... viete, prečo vlastne si neumývať vlasy šampónom so silikónmi?

Už niekoľko rokov sa v rámci marketingu a reklamy začali objavovať v reklamách na produkty vlasovej starostlivosti nápisy "silicone-free", v preklade bez obsahu silikónov.

07.12.2023 09:30
šampón, žena, vlasy, umývanie Foto:
Okrem silikónov sa stále častejšie hovorí aj o šampónoch bez obsahu sulfátov. V tomto prípade je problém veľmi podobný.
debata

Zdá sa, akoby sa tento atribút stal jedným z kľúčových v prípade šampónov či kondicionérov. Mnohé ženy si ho podvedome uvedomujú, ale nie všetky vedia, prečo je to vlastne také dôležité. Patríte ku nim? Magazín Hello! nedávno priniesol vysvetlenie. Tu je.

Sharon Stone Čítajte viac Ikonická Sharon Stone už hrdo nosí svoje šediny. Sivé pramienky vás môžu rozžiariť, tvrdí odborníčka. Ako na to?

„Silikóny nie sú až také škodlivé, ale skôr priťahujú nečistoty a mastnotu, čo spôsobuje, že sa na vlasoch usadzujú viac. Vy máte pocit, že vlasy sú menej čisté, čo spôsobuje, že si ich musíte častejšie umývať šampónom a upravovať,“ vysvetlil pre magazín Michael Shaun, medzinárodný kreatívny šéf značky vlasovej starostlivosti Living Proof.

Pri kučeravých vlasoch môžu byť silikóny a... Foto: SHUTTERSTOCK, archív značky
vlasy, zima, ošetrenie, žena Pri kučeravých vlasoch môžu byť silikóny a sulfáty špeciálne negatívne.

Časté umývanie vlasov šampónmi, ktoré silikóny obsahujú, bude nielen naďalej spôsobovať zvýšené znečistenie vlasov, ale tiež v dlhodobom dôsledku vedie k poškodeniu vlasov. „Čím viac si vlasy umývate, sušíte a upravujete, tým väčšie trenie a teplo sa stretávajú a tým sú náchylnejšie k lámaniu, unavenému a suchému vzhľadu. Vstupujete tak do cyklu poškodzujúceho vlasy,“ uviedol Shaun.

Myha'la Herrold (vľavo) a Julia Roberts Čítajte viac Julia Roberts ohuruje účesom celé dekády: Už vyše 30 rokov sa o jej vlasy stará slávny kaderník, jeho rada znie...

Okrem silikónov sa stále častejšie hovorí aj o šampónoch bez obsahu sulfátov. V tomto prípade je problém veľmi podobný. Sulfáty sa zvyknú nachádzať v lacnejšej kozmetike a ich hlavnou úlohou je pomáhať k vytvoreniu peny. Penivý efekt sa mnohým z nás podvedome spája s čistením a ono to vlastne tak aj je. Ale sulfáty (sírany) pôsobia ako pomerne drsný čistiaci prostriedok a zbavujú vlasy živín, upozorňuje odborník. Ak máte vlasy suché alebo poškodené, sulfátom sa treba okľukou vyhnúť.

Vitamínový sprej Instacure od Matrix obsahuje...
Balzam Elséve Bond Repair s obsahom 10 %...
+4Hypoalergénny šampón Botanic Therapy Oat...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #starostlivosť #šampón #silikóny #sulfáty

+ Zmeny vo vašej strave prinášajú novú energiu a vitalitu.
Investície času a energie do práce sa vyplatia...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...