Má plat 2700 eur, na vlastné bývanie primálo... Toto mesto naozaj nie je pre nezadaných: ak chcete slušný byt, nájdite si partnera!

Vysoké ceny nájomného v Paríži a celková nedostupnosť bývania tlačí čoraz viac mladých párov k spoločnému bývaniu skôr, ako pôvodne plánovali. Zdieľanie nákladov je pre mnohých z nich jedinou cestou, ako finančne dosiahnuť na byt o prijateľnej výmere alebo v lákavejšej štvrti, píše denník Le Monde.

25.03.2024 10:30
nájomcovia, mladí ľudia, bývanie Foto:
Spoločne ísť do nájmu ako pár - aj keď by ste možno chceli ešte počkať - to je výsledok drahých prenájmov v mestách.
debata

„Paríž nie je pre nezadaných. Keď budete sama, bývanie nikdy nenájdete. Choďte do (obchodu pre kutilov) Leroy-Merlin alebo na Tinder, ale nájdite si partnera!“ Práve túto radu si neveriacky vypočula 28-ročná programátorka Marine s platom 2700 eur mesačne, keď sa obrátila na realitného agenta so žiadosťou o pomoc s hľadaním bývania. Po štyroch mesiacoch si nakoniec sama našla slušné bývanie v Courbevoie v departemente Hauts-de-Seine, severozápadne od Paríža. V samotnej metropole sa jej to nepodarilo.

láska, vzťah, pár, šťastie Čítajte viac Začínate nový vzťah? Pozor, tieto chyby lásky ho skôr či neskôr pochovajú

Podmienky, ktoré si kladú prenajímatelia, sú nepriaznivé najmä pre mladých ľudí. „Žiadajú vysokú kauciu a zálohu na niekoľko mesiacov dopredu. Spolu so zhoršujúcim sa prístupom ľudí na začiatku kariéry na trh práce a rastom počtu mladých s nevýhodnými pracovnými zmluvami rastú aj požiadavky prenajímateľov. Mladí sú tak v prístupe k samostatnému bývaniu čoraz zraniteľnejší,“ myslí si sociologička Emmanuelle Maunay, odborníčka na migračné trendy a sociálnu integráciu mladých ľudí.

600 eur za kuticu pre slúžku?

V Paríži a na jej predmestiach môže realitná kancelária na ponuku zverejnenú na internete v priebehu niekoľkých hodín dostať až 300 odpovedí, ako je trh preťažený. Nie je preto prekvapením, keď záujemcov o bývanie napadne sa o náklady podeliť.

Tridsaťjedenročná novinárka na voľnej nohe Lola si nedávno uvedomila, že by si mohla zabezpečiť väčšiu pohodu, keby bývali s partnerom spoločne. Doteraz žila v záhradnom domčeku v 14. parížskom obvode. Priateľ, s ktorým chodí už štyri roky, platil za deväťmetrovú izbu pre slúžku v 16. obvode 600 eur mesačne. A potom sa presťahoval k Lole, ktorá tak objavila „luxus“ zdieľania svojho 18-metrového mezonetového bytu. O prenájom 900 eur sa totiž v čase inflácie delili napol, rovnako ako o výdavky na nákupy. Neskôr si pár našiel pohodlnejší 2-izbový byt v Boulogne-Billancourt. „Bolo to jednoznačne spoločné bývanie, ale bývanie hodinu cesty od Paríža,“ hovorí Lola.

Stolná lampa Panthella Čítajte viac Najkrajší darček pre vás? Investovať do vlastného bytu: Toto je 15 tipov na štýlový, unikátny aj luxusný dizajn

Lola uvádza, že si nasťahovanie sa s partnerom dobre premyslela, pretože už videla veľa párov, ktoré sa kvôli spoločnému bývaniu rozišli. „Pri niektorých rozchodoch boli aj súdni vykonavatelia a žandári, je to šialené,“ hovorí Lola, ktorá má sama právnické vzdelanie. Keby mali s priateľom možnosť voľby, možno by sa k sebe nasťahovali neskôr. Lola sa teraz obáva, že ak by sa s priateľom rozišli, kvalita jej života by sa znížila a možno by sa musela vzdať aj života v Paríži.

Na nájomné aj tretina platu, keby boli sami, nešlo by to

Dvadsaťšesťročná Floriane, pôvodom z parížskeho regiónu, nakoniec „rutinné“ spolužitie s partnerom odmietla. Žena na záver svojich štúdií marketingu na obchodnej škole nastúpila na stáž do maklérskej spoločnosti. Práve tam stretla svojho partnera, ktorý tam bol tiež na stáži. Kým ona dostala vo firme ponuku práce, on nie, a tak odišiel do svojej vlasti – Luxemburska. Floriane si našla svoje prvé bývanie, 20-metrový byt v 17. parížskom obvode.

„O niečo neskôr dostal priateľ zmluvu na dobu neurčitú u našej firmy. Na prechodnú dobu sa ku mne nasťahoval. Išlo nám to spolu dobre a bolo to finančne výhodné. S poplatkami sme platili 900 eur každý,“ pochvaľuje si Floriane.

Paríž patrí medzi najdrahšie metropoly Európy. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža Paríž patrí medzi najdrahšie metropoly Európy.

Po viac ako dvoch rokoch vzťahu sa pár dohodol, že si v 16. obvode nájde väčší byt. Nájom v tejto lokalite bol 1600 eur mesačne a po vydelení dvoma tak každý platil 800 eur, čo predstavovalo tretinu ich platov. „Bol to byt, ktorý by sme si každý sám nemohli dovoliť. Bol krásny, mal 43 metrov štvorcových, novoopravený a s balkónom,“ hovorí Floriane.

Po dvoch rokoch v práci a roku spoločného bývania sa ale Floriane rozhodla, že dá výpoveď a z partnerského spolubývania odíde bez toho, aby sa ale s priateľom rozišla. Rozhodla sa vrátiť k rodičom do Asnières-sur-Seine na predmestí Paríža.

Bývať spolu môže vzťah pomaly zničiť

„Mala som zmluvu na dobu neurčitú, všetko nalinkované, veľmi spoľahlivého partnera, priateľov čo bývajú neďaleko. Môj život sa stal príliš monotónnym. Povedala som si, že je potrebné to zmeniť, kým úplne ustrniem,“ uvádza Floriane.

„Keď s niekým žijete, tak sa tak trochu vzdáte toho, čo by ste robili, keby ste boli sami: maľovanie, sledovanie nezávislého filmu, čítanie dobrej knihy. Namiesto toho sa spoločne pozeráte na film, na ktorom sa musíte zhodnúť, hráte spoločenské hry. Prispôsobíte sa a máte menej priestoru sami pre seba. Až keď ten druhý vyrazí von, znovu objavíte svoje koníčky,“ pokračuje Floriane.

Katie Holmes Čítajte viac Doma majú kabelku tejto značky tisícky Sloveniek, slávne celebrity ju zbožňujú tiež. Namiesto loga však nosia... poriadne zvodné kúsky

Po návrate k rodičom na predmestí získala Floriane zase väčšiu chuť do života a „pikantnosť“ sa vrátila aj do jej partnerského vzťahu. "Keď sme spolu, máme viac tém na rozprávanie. Máme viac ako len rutinné hovory o tom, čo kto robil cez deň. "Teraz je Floriane presvedčená, že ich ideálom ako bezdetného páru by bolo, keby každý z nich mal svoj vlastný priestor, aby sa mohol rozhodnúť, kedy sa s tým druhým uvidí a kedy bude sám.

Kúpa bytu verzus prenájom? Čo má väčší zmysel, odpovedá odborník
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #prenájom #Paríž #pár #drahé energie

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...