5 najhorších potravín pre váš spánok: Ak nechcete ohroziť pekné sny, vyhnite sa týmto jedlám

Problémy so spánkom vníma už vysoká časť populácie. Dôvodom však nemusí byť len stres, ale aj strava. Vedeli ste napríklad, že svojmu telu neurobíte dobre, ak pred spaním siahnete po cesnaku? A ktoré ďalšie potraviny spôsobujú nepokojný spánok?

20.11.2023 00:00
dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Foto:
Pochutnávať si na čokoláde tesne pred spaním? Môže to znamenať problémy so spánkom.
debata

Portál Matress Online nedávno v spolupráci s odborníkmi na spánok a výživu vyhodnotil päťku najproblematic­kejších skupín potravín, ktoré sa podieľajú na tom, že môžeme mať problematický spánok.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

Podľa Anny Mapsonovej, výživovej poradkyne z organizácie Goodness Me a Alexa Ruaniho, šéfa vedeckého vzdelávania na The Health Sciences Academy by sme si mali dať pozor na nasledovné.

1. Cukor

Niekoľko štúdií spojilo zvýšenú konzumáciu cukru s narušenými vzormi spánku, väčším nepokojom počas spánku a kratším nepretržitým spánkom. Konzumácia sladkých potravín ako sú sušienky a sladkosti neskoro večer môže narušiť hladinu krvného cukru, čo značne komplikuje zaspávanie.

2. Citrusové ovocie

Citrusové ovocie môže byť chutným a zdravým občerstvením, ale môže tiež narušiť váš spánok – a to isté platí aj pre cesnak. To je preto, že pravdepodobne zhoršujú príznaky refluxu počas spánku. To môže narušiť váš spánok, najmä ak trpíte práve diagnózou ako je gastroezofageálny reflux. Ľudia, ktorí majú problémy s refluxom, by sa mali vyhýbať mastným potravinám, paradajkám, citrusovému ovociu a zelenine ako cesnak a cibuľa.

Naše telo vie, ako má spať. My by sme mu to len mali dovoliť, hovorí Tomáš Eichler
Video
Zdroj: TV Pravda

3. Príliš veľa vody

Pitie dostatku vody počas dňa je dôležité pre zdravý životný štýl, ale príliš veľa vody pred spaním môže zvýšiť riziko nespavosti. Udržiavaním hladiny hydratácie počas celého dňa namiesto pitia veľkého množstva vody pred spaním môžete zabrániť častým cestám na toaletu.

bylinky, bylina, liečivé rastliny, žena, lúka Čítajte viac Pomáha ženám s nespavosťou aj menštruáciou. Skúste aj vy materinu dúšku

4. Alkohol

Alkohol nám síce môže pomôcť zaspať. Ale neumožní hlboký obnovujúci spánok. Môžete sa prebudiť v noci a mať problémy s ďalším zaspávaním. Alebo sa cítiť ospalí ráno. Zvýšená konzumácia alkoholu tiež môže spôsobiť účinky opitosti, ako sú bolesti hlavy, tráviace problémy, únava a smäd. Tieto účinky môžu výrazne ovplyvniť dennú funkčnosť a dokonca aj narušiť kvalitu spánku nasledujúcu noc.

5. Kofeín z kávy a čokolády

Je všeobecne známe, že kofeín narušuje spánok a dokonca aj káva v polovici dňa môže ovplyvniť vašu schopnosť zaspať. Výskum ukázal, že konzumácia 400 mg kofeínu šesť hodín pred spaním môže o hodinu oddialiť spánok. Okrem dobre známych zdrojov kofeínu ako je káva, čaj, cola a energetické nápoje, kofeín môže byť prítomný aj v niektorých potravinách. Tmavá čokoláda, mliečna čokoláda, sušienky a cukríky môžu obsahovať významné množstvo kofeínu a môžu spôsobiť oneskorenie zaspávania, ak sa konzumujú pred spaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #spánok #nespavosť #odborníci

+ Nezabúdajte aká je vaša pokožka citlivá, podľa toho sa správajte.
Čím neskôr sa do svojej práce pustíte tým...

+ Pozitívne myslenie pritiahne šťastie a podporí zdravie.
Momentálne máte dostatok času, preto začnite viac a viac...