Slováci stále čítajú veľa kníh v češtine, o tieto bol počas prázdnin najväčší záujem

Dôvodov, prečo sa na Slovensku stále predáva veľké množstvo kníh v češtine, je hneď niekoľko.

14.09.2023 14:00
kniha, žena, čítanie, oddych, úsmev, dievča Foto:
Na akú knihu si brúsite zuby?
debata (1)

Dáta najväčšieho predajcu kníh z druhej ruky ukazujú, že Slováci na češtinu v knihách nezanevreli, naopak.

"Z takmer 90 000 predaných kníh na Slovensku bola vyše polovica – 54 percent v českom jazyku. Slováci teda naďalej vo veľkej miere čítajú aj literatúru v češtine. Naopak, Česi objednávajú tituly v slovenčine len v jednotkách percent,“ približuje Barbora Votavová z Knihobota, online predajcu kníh z druhej ruky. Čo sa týka kníh, ktoré chcú Slováci cez Knihobot predať, 65 percent titulov je v slovenčine, štvrtina je v češtine.

kniha, darček, Vianoce, dieťa Čítajte viac Recepty pre zdravé črevo, životopis výnimočného herca aj niečo pre malých šibalov! Knižné novinky pod stromček

Dôvodov, prečo sa na Slovensku stále predáva veľké množstvo kníh v češtine, je podľa nej hneď niekoľko. Úlohu zrejme zohráva bližší vzťah Slovákov k českému jazyku. Ten sa ukazuje aj na počte prekladov zo slovenčiny do češtiny, ktorý je výrazne vyšší. Takýchto kníh vychádza ročne niekoľko stoviek, zatiaľ čo pri prekladoch z češtiny do slovenčiny ide len o desiatky titulov.

Český knižný trh je zároveň o niečo väčší ako ten slovenský. V roku 2021 napríklad vyšlo v Česku okolo 14 000 titulov, zatiaľ čo na Slovensku to bolo približne 10 000 publikácií. V Česku teda síce vychádza podstatne viac titulov, ale v prepočte na počet obyvateľov zasa vedie Slovensko.

"Svetová beletria, ktorá pred rokmi vyšla len v češtine a predávala sa aj v slovenských kníhkupectvách, teraz vychádza v podobnom objeme aj po slovensky,“ vysvetľuje Barbora Votavová. Medzi top 100 najpredáva­nejších kníh cez Knihobot sa dostávajú tituly v češtine, málokedy však ide o takéto preklady zahraničných diel.

rodičia, dieťa, rodina, matka, otec, bábätko Čítajte viac Nalaďte sa na svoje deti! Ak ste rodičia, tieto knižné novinky oceníte

Údaje však prezrádzajú, že ak má človek na výber medzi českou a slovenskou "Kedysi panovali rôzne názory na kvalitu prekladov, myslím však, že posledné desaťročia je to pomerne vyrovnané. Výborný, ale aj menej podarený preklad môže vyjsť tak v češtine, ako aj v slovenčine. Preto sa snažíme získavať do ponuky maximum kníh v slovenčine, aby si naši zákazníci mohli vybrať ten jazyk, ktorému dávajú prednosť,“ dodáva Barbora Votavová.

TOP 10 kníh v češtine, ktoré Slováci nakupovali cez Knihobot počas prázdnin:

  • 1. Něžná náruč rodičů (Eva Kiedroňová)
  • 2. Planeta tajuplných světů (encyklopedie Reader’s Digest)
  • 3. Nejšťastnější miminko v okolí (Harvey Karp)
  • 4. Velké záhady minulosti (Alain Decaux)
  • 5. Černí baroni (Miloslav Švandrlík)
  • 6. Proč muži milují potvory (Sherry Argov)
  • 7. Jak blbá, tak široká (Halina Pawlowská)
  • 8. Jak se to dělá? (encyklopedie Reader’s Digest)
  • 9. Pavučina lží (Dan Brown)
  • 10. Zaříkávač nemocí (Jan Hnízdil)
1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #čítanie #knihy

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...