Ako veľmi ovplyvňuje spánok kvalitu života? Vedeli ste, že spánok súvisí aj s rozvojom niektorých ochorení?

Dôležitosť spánku netreba podceňovať. Telu treba dopriať pravidelný, kvalitný a dostatočný spánok. Kvalita aj kvantita spánku sa odrážajú na psychickom a fyzickom zdraví, a tým ovplyvňujú kvalitu života.

19.04.2024 10:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Ako sa vám spalo?
debata

„Spánok je biologický proces, ktorý je nevyhnutný na regeneráciu organizmu, načerpanie energie a celkový priebeh jednotlivých procesov v tele človeka,“ vysvetlila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave s tým, že nedostatok spánku môže viesť k vážnym zdravotným následkom.

žena, tvár, únava, zrkadlo, pokožka Čítajte viac Len štyri či päť hodín spánku? Čo to urobí s vašou pokožkou?

Priblížila, bez dostatočného spánku človek nedokáže dostatočne prijímať a zapamätávať si nové informácie a sústrediť sa. Spánok je dôležitý aj pre fyzický výkon, ako aj pre zotavenie po fyzickom výkone. Pri nedostatku spánku dochádza k rýchlejšiemu fyzickému vyčerpaniu, spomaleniu reakčného času, a tým sa zvyšuje riziko zranenia.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Osem zmien na poli životného štýlu a výsledok? Život si predĺžite až o 20 rokov

Dodržiavanie pravidelného spánkového režimu je dôležité aj z hľadiska predchádzania rozvoju rôznych ochorení. Nedostatok spánku môže zvyšovať riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení či narúšať spracovanie glukózy v tele, a tak zvyšovať riziko vzniku cukrovky. „Prebiehajúci nedostatok spánku takisto môže ovplyvňovať imunitné procesy, čo môže viesť k nedostatočnej alebo oneskorenej imunitnej odpovedi voči infekciám, a teda k ľahšiemu infikovaniu a ťažšiemu priebehu ochorenia“, dodala Šranková.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte viac Nie a nie zaspať? Namiesto liekov vyskúšajte bylinky. Prezradíme, ktoré zaberú

Dospelý človek by mal podľa jej slov spať približne sedem až osem hodín a dbať na zdravé spánkové návyky. Medzi ne patrí napríklad zaspávať a vstávať približne v tých istých časoch či niekoľko hodín pred spánkom vynechať konzumáciu kofeínu, nikotínu, alkoholických nápojov či väčších, vysokokalorických porcií jedál. Odborníčka takisto neodporúča vykonávať pred spánkom fyzickú aktivitu, ale venovať sa skôr relaxačným činnostiam. Dôležitá je aj vhodná teplota v miestnosti na spánok, pohodlný matrac a vankúš, dostatočná tma a ticho a neprítomnosť elektronických zariadení.

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #kvalita života

+ Nezabúdajte na svoje zdravie a začnite sa viac starať sami o seba.
Neinvestujte svoje peniaze do hazardných...

+ Neobjednávajte si jedlo, pokúste navariť sami, bude to pre vás zdravšie.
Premýšľajte o dlhodobej finančnej...