Papierové kontra plastové? Papierové slamky nie sú až také terno, sú v nich 'večné' chemikálie, tvrdia vedci

Belgickí vedci varovali, že takzvané "ekologické" papierové slamky na pitie obsahujú dlhodobé a potenciálne toxické chemikálie a nemusia byť vhodnejšou alternatívou pre životné prostredie v porovnaní s plastovými slamkami.

26.08.2023 13:00
deti, pitie, slamka, pitný režim, limonáda,... Foto:
Aké slamky používate doma?
debata (1)

Vedci uviedli, že v 18 z celkovo 20 značiek papierových slamiek našli dlhotrvajúce „večné chemikálie“, ktoré sú potenciálne škodlivé pre ľudí, voľne žijúce zvieratá a životné prostredie.

Viaceré krajiny zakázali predaj plastových výrobkov na jedno použitie vrátane slamiek, pričom ich verzie vyrobené na rastlinnej báze sa stali obľúbenou náhradou. V rámci prvej analýzy svojho druhu v Európe a iba v druhej v na svete výskumníci testovali 39 značiek slamiek na prítomnosť umelých chemikálií známych ako perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty (PFAS).

chladnička, žena, potraviny, plytvanie, zelenina Čítajte viac Ktorá zelenina nepatrí do chladničky? Neplytvajte potravinami, triky a tipy vám pomôžu minimalizovať odpad v kuchyni

Látky PFAS sa našli vo väčšine testovaných slamiek a najčastejšie sa vyskytovali v slamkách vyrobených z papiera a bambusu, zistila štúdia publikovaná v časopise Food Additives and Contaminants.

Thimo Groffen, vedec z Antverpskej univerzity, uviedol, že tím výskumníkov chcel zistiť, či sa látky PFAS nachádzajú v slamkách vyrobených z materiálov na rastlinnej báze predávaných v Belgicku po tom, ako sa tieto látky našli v slamkách predávaných v Spojených štátoch. Vedci testovali slamky na pitie vyrobené z papiera, bambusu, skla, nehrdzavejúcej ocele a plastu, ktoré kúpili najmä v obchodoch, supermarketoch a reštauráciách rýchleho občerstvenia. Väčšina značiek (27 z 39 alebo 69 percent) obsahovala látky PFAS.

bonbón, cukrík, bonboniéra Čítajte viac Dojedli ste bonboniéru? Kam vyhodiť jednotlivé obaly, ako ich vytriediť správne?

Výskumníci skonštatovali, že išlo o nízke koncentrácie a berúc do úvahy, že väčšina ľudí zvyčajne používa slamky iba príležitostne, nepredstavujú pre zdravie človeka vysoké riziko. Zároveň však varovali, látky PFAS môžu zostať v tele mnoho rokov a časom môže dôjsť k nahromadeniu nebezpečnej koncentrácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #papierová slamka #plastová slamka

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...