Trápi vás nespavosť? Vyhnite sa týmto jedlám a budete spať ako v bavlnke

Kvalita spánku nie je závislá len uvoľnenej mysli, ale aj správne vyváženom žalúdku. Nemali by ste chodiť spať, keď vám v ňom vyhráva hlad, ale rozhodne ani prejedení. Navyše aj skladba potravy, ktorú do seba večer dáte, vám môže noc zásadne ovplyvniť.

19.01.2024 06:00
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata

Citrusové plody

Noho ľudí si namiesto lupienkov k filmu dopraje tanier ovocia. No to neznamená, že robia niečo pre svoje zdravie. Minimálne nie pre pokojný spánok. Citrusové plody, ako sú pomaranče, grapefruity, mandarínky a citróny, sú známe svojou vysokou hladinou vitamínu C a antioxidačnými vlastnosťami. To je skvelé, no ich nevýhodou je kyselina, ktorá často spôsobuje pálenie záhy a nepríjemné tráviace problémy. Konzumácia citrusových plodov pred spaním môže byť spojená s ťažkosťami pri zaspávaní a nespavosťou.

Banány

Lepšie vášmu telu padnú po zobudení, ako na večer. Sú totiž chutné a zdravé, ale vysoký obsah dráždivej látky známej ako tryptofán môže zvýšiť hladinu serotonínu a melatonínu, čo sú hormóny spojené s reguláciou spánku. Zatiaľ čo pre niektorých ľudí je to prínosné, u iných to spôsobuje nepokojný spánok. Môžete skúsiť, ako na banány reagujete vy a potom svoj malý experiment vyhodnotiť pre vlastné potreby spánku.

dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Čítajte aj 5 najhorších potravín pre váš spánok: Ak nechcete ohroziť pekné sny, vyhnite sa týmto jedlám

Rajčiny

Aj u nich platí, že aj zdravé látky nemusia byť večer správnou voľbou. Rajčiny obsahujú kyselinu listovú a tyramín, čo sú látky, ktoré napomáhajú stimulovať mozog. Problémom však je, že prebudený mozog sťažuje zaspávanie. Navyše rajčiny môžu okrem toho spôsobovať pálenie záhy u ľudí náchylných na tento problém.

Zeler

Aj keď je zeler skvelým a zdravým doplnkom stravy, je známy svojim diuretickým účinkom, čo znamená, že zvyšuje potrebu močenia. A to v noci samozrejme nie želaný efekt. Problematický z tohto dôvodu nie je len zeler, ale rovnako môže pôsobiť aj melón s vysokým obsahom vody alebo šalátová uhorka.

Pálivé jedlá

Pikantné jedlo môže zvyšovať telesnú teplotu a podnecovať produkciu endorfínov, čo vám síce vleje krv do žíl, ale spánok rozhodne neprivolá. Rovnako tak pôsobí aj čili, pálivá paprika a prakticky všetko pikantné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #banány #zeler #paradajky #rajčiny #pálivé jedlá #kvalitný spánok #citrusové ovocie #tráviace problémy

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...