Už ste o nej určite počuli, ašvaganda je nový hit... Je to reklamný 'fejk' alebo naozaj zázračná bylina?

So zázračnými bylinami z druhého konca sveta sa v poslednom období akoby roztrhlo vrece. Jednou zo zaujímavých rastlín je určite aj ašvaganda, teda indický ženšen. Ide len o magnet na peniaze, alebo naozaj dokáže vylepšiť (nielen) ženské zdravie.

17.12.2023 07:35
ašvaganda, ashwagandha, nápis, ajurvéda Foto:
Má rôzne názvy: ašvaganda, Vitánia opojná, indický ženšen, zimná čerešňa.
debata

Z Indie až na Slovensko

V Indii sú veľmi populárne rôzne druhy korenia, byliniek a vôní. Okrem toho, že môžu navodzovať požadované psychické stavy sa niekedy používajú aj na rituálne účely. V neposlednom rade, mnoho z nich sa používa aj v ľudovej medicíne. Takým prípadom je rastlina s menom ašvaganda.

Zaujímavé názvy

Ašvaganda, alebo aj inak nazývaná vitánia, je subtropická rastlina, ktorá sa pomerne často používa v Ajurvéde. Keďže sa jej pripisuje celkom široké spektrum účinkov, niektorí ľudia jej začali hovoriť indický ženšen. S tým skutočným ale nemá prakticky nič spoločné. Do Európy sa dostala vďaka obchodníkom a cestovateľom približne na začiatku 16. storočia. Nie je teda neznáma, ale až poslednej dobe sa z nej stal hit. Z časti pre neustálu snahu prinášať nové lákadlá pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie. No z časti aj preto, že je účinky sa do dnešných dní nesmierne hodia.

Nabudí aj upokojí

Jej účinok je podobný ako v prípade čaju gyokuro, ktorý dodá energiu, ale pritom navodí až stav blízky relaxácii. Rovnako tak ašvaganda je jednou z mála bylín, ktorá vie nabudiť, ale zároveň upokojiť a zbaviť stresu. Veľa vedeckých štúdií dokázalo, že ašvaganda pomáha pri depresiách a úzkostných stavoch, chráni pred stresom, podporuje kvalitný spánok a celkovú imunitu organizmu.

bylinky, bylina, liečivé rastliny, žena, lúka Čítajte aj Pomáha ženám s nespavosťou aj menštruáciou. Skúste aj vy materinu dúšku

Zdravšie, mladšie, šťastnejšie

Táto rastlina dokáže zlepšiť náladu, pomôže lepšie zvládať hektické situácie a pre ľudí trpiacich nespavosťou je skvelým prírodným liečivom. Pritom patrí medzi významné antioxidanty! Má teda pozitívny účinok na celkové fyzické zdravie a rovnako tak aj na duševnú sviežosť. Obsahuje withanolidy, čo sú látky steroidného typu. Tie pozitívne pôsobia na nervové tkanivo, stimulujú mozgové procesy a zvyšujú psychickú aj fyzickú odolnosť organizmu.

Sex ako zamladi

Podľa prastarých ajurvédskych znalostí, pravidelné užívanie ašvagandy omladzuje, upevňuje sexuálnu silu a vitalitu človeka. Ašvaganda sa používa aj ako afrodiziakum a prostriedok na zvýšenie plodnosti. Je súčasťou mnohých indických elixírov lásky!

Nie je pre každého

Ašvaganda je pre väčšinu zdravých ľudí považovaná za bezpečnú. Ale neplatí to vždy. Nie je vhodná pre ľudí, ktorých trápi štítna žľaza. Vyvarovať by sa jej mali aj pacienti s cukrovkou 1. typu, lupusom či reumatoidnou artritídou. Tiež by ju nemali užívať tehotné a dojčiace ženy. Pokiaľ máte záujem o jej zaradenie do svojej životosprávy a liečite sa na nejaký problém, vždy sa najskôr poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom, inak to ani so „zázrakom z Indie“ nemusí dopadnúť dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #depresia #India #stres #spánok #nespavosť #afrodiziakum #vitalita #relaxácia #nálada #stavy úzkosti #ašvaganda #indický ženšen

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...